În ceea ce privește IoT, milioane de dispozitive și senzori conectați vor culege cantități mari de date. Orașele inteligente vor trebui să preia, să proceseze, să interpreteze datele și să acționeze în timp real pentru a se asigura că acestea rămân medii durabile pentru cetățenii lor. Pentru a porni ecosisteme eficiente IoT pentru orașele inteligente, este important să avem noi oportunități de monetizare pentru operatorii de rețele de senzori IoT capabili să furnizeze autorităților, in timp real, date procesate si analizate despre mediu.

“Orașele trebuie să devină digitale pentru a oferi servicii eficiente locuitorilor lor”, a declarat Asad Rizvi, șeful departamentului de dezvoltare a afacerilor globale la Nokia.

“Infrastructura inteligentă, partajată, sigură și scalabilă, este necesară pentru a ne asigura ca activele urbane și datele pot fi utilizate în mod efficient. Putem ajuta orasele in acest fel”.

Senzorul Nokia “Sensing as a Service” (S2aaS) oferă analize inteligente privind datele de mediu colectate de la senzorii conectați la IoT, pe care operatorii le pot vinde orașelor și altor autorități. Nokia își imaginează sistemele de monitorizare în timp real bazate pe IoT, capabile să furnizeze informații de mediu în timp util pentru gestionarea inteligentă a orașului. De exemplu, S2aaS va detecta un comportament neobișnuit de mediu cum ar fi construcția ilegală, arderea gunoiului sau particule neobișnuite în aer.

NetworkWorld remarcă faptul că ideea din spatele acestui produs este de a oferi o modalitate pentru operatorii de rețele mobile (MNO) prin care pot genera venituri din infrastructura existentă, vânzând date senzorilor de mediu .

S2aaS de la Nokia va functiona pe un blockchain cu o platformă de microplati, care acceptă contracte inteligente pentru “micro-tranzacții anonime, private și sigure, care permit operatorilor să genereze venituri din datele analizate și să genereze noi fluxuri de venit”.

“Platforma noastră completă de microplati vă poate ajuta să generați rapid venituri noi din datele dumneavoastră”, arată Nokia. “Bazându-ne pe blockchain, tehnologia registrelor distribuite, care implică finanțări, asistență medicală și o serie de alte industrii, platforma noastră vă permite să integrați cu ușurință terțe părți în piața de date – extinderea bazei de clienți și ofertelor de servicii. Și întrucât fiecare tranzacție este verificată de ceilalti participanți din rețeaua blockchain, puteți fi sigur că platforma dvs. este sigură. “

Operatorii independenți vor avea opțiunea unui model de afaceri tradițional CapEx (Cheltuieli de capital) sau unui model de serviciu de partajare a veniturilor. Nokia a declarat că va colabora cu clienții pentru a identifica modele de afaceri optime pentru cazurile specifice de utilizare.

Nokia va gestiona toate instalările hardware, echipând site-urile din rețea existente cu noi senzori de mediu. S2aaS va include o platformă completă pentru colectarea și procesarea datelor senzorilor găzduite în Microsoft Azure, AWS sau în cloudul privat al Nokia, utilizând o gamă de aplicații Amazon IoT și Microsoft IoT sau propria platformă de servicii cognitive AVA a companiei Nokia. Potrivit companiei, AVA “integrează livrarea in cloud, analiza inteligentă și automatizarea extremă pentru a oferi servicii personalizate instant si sigur”.

Nokia va prezenta S2aaS și serviciile conexe la Mobile World Congress din Barcelona, ​​Spania, care a are loc în perioada 26feb-1 martie 2018.