În cadrul dezbaterii ce a avut loc la Asia Blockchain Summit 2019, economistul Nouriel Roubini critica Bitcoin. El a susținut că rețeaua este centralizată, iar faptul că cheile private sunt deținute de utilizatori este o situație foarte riscantă.
Roubini vs Hayes
Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri între Roubini și CEO-ul BitMEX, Arthur Hayes. Economistul a numit criptomoneda un “eșec total”, deoarece atribuie putere unui număr restrâns de oameni. El a susținut că aproape toate activitățile din cadrul industriei Bitcoin au devenit centralizate. Mineritul, de exemplu, este acum în mâinile a câțiva jucători mari, reprezentanți de mining pools. Exchange-urile, de asemenea, exercită un control semnificativ asupra lichidității și asupra prețului Bitcoin.
Roubini a remarcat, de asemenea, că un procent mare de monede Bitcoin aparține unui număr mic de persoane. Acest lucru înseamnă că aceștia pot influența ușor direcția de evoluție a prețului BTC.
Roubini: Bitcoin este centralizat și ușor de furat
La rândul său, Hayes a declarat că Bitcoin este o tehnologie care le oferă oamenilor securitate și libertate financiară fără a avea nevoie de o bancă. Ideea a fost respinsă în totalitate de Roubini.
El a susținut că exchange-urile centralizate controlează 99% dintre tranzacțiile cu criptomonede și s-au dovedit foarte ușor de compromis.
- Urmareste si:
Nouriel Roubini critica Bitcoin si afirma de asemenea că este mult mai ușor de furat sume mari în Bitcoin:
“Dacă cineva mă amenință cu pistolul și mă duce la un bancomat, nu voi pierde 300 de dolari, ci 300 de milioane de dolari. Bitcoin este complet nesigur. În loc să fie un sistem financiar sofisticat, acesta ne întoarce la epoca de piatră”.
Hayes: Bitcoin nu s-a confruntat nicodată cu un atac de 51%
Hayes a încercat să îi explice lui Roubini că mining pool-urile nu înseamnă controlul unui singur operator asupra rețelei Bitcoin. Acestea includ numeroși mineri mici care alocă un anumit procent de putere de calcul pentru a confirma și a adăuga blocuri pe blockchain.
“Bitcoin nu s-a confruntat cu un atac de 51 % care să îi distrugă valoarea. Până la urmă, un astfel de atac ar aduce, în esență, valoarea infrastructurii la zero. Nu este în interesul lor să încalce aceste reguli și de aceea Bitcoin este mai sigur decât orice sistem centralizat “.