Minarea de bitcoin și criptomonede a oferit o piață consistentă și în continuă creștere pentru producătorii de hardware. Principalul jucător pe partea de plăci grafice în 2017 a fost Nvidia, dar chiar nici ei nu au anticipat cererea de mineri de la final de an.

Minarea le-a adus câștiguri frumoase

Corporația Nvidia (listată ca NVDA pe NASDAQ) este printre cei mai importanți producători de plăci video. În cel de-al patrulea trimestru (care s-a încheiat pe 28 ianuarie 2018), Nvidia a raportat venituri record de 2,91 de miliarde, cu 34% mai mult față de anul trecut.

Performanțele se datorează, cel puțin în parte, și cererii venite de la minerii cripto, care cumpără plăci grafice en-gros.

„Am avut din nou un trimestru record și am încheiat un an excelent”, a spus Jensen Huang, fondator și director executiv la Nvidia. „Ca semn al progresului, participanții la conferința de tehnologie organizată de Nvidia a ajuns la 22000 de participanți, de zece ori mai mult față de acum cinci ani. Dezvoltatorii lucrează la Inteligență Artificială, mașini care se conduc singure și o gamă largă de alte domenii care continuă să descopere beneficiile echipamentelor noastre”

Peste 230 de milioane de dolari în venituri din minare

Cererea de echipamente de minare a depășit toate așteptările pentru Nvidia în trimestrul al patrulea, lucru pe care îl confirmă și directorul financiar al companiei, Colette Kress. „Este greu să măsurăm contribuția criptomonedelor rla afacerea noastră. Credem însă că a fost un procent mai mare decât în trimestrul trecut. Acestea fiind spuse, principala țintă a noastră este piața de jocuri, pentru că trendurile criptomonedelor rămân volatile”

Analiștii estimează că impactul a fost îns de sute de milioane. Mitch Steves de la RBC Capital Markets a spus că veniturile din minarea cripto se ridică la 180 de milioane de dolari, față de doar 70 de milioane în trimestrul precedent. Ambrish Srivastav de la BMO Capital Markets a evaluat că segmentul de minare ar fi responsabil de vânzări în valoare de 230 de milioane.

„Am spus că firma trebuie să bată recordurile și să crească”, le-a scris Srivastava clienților. „Cel mai probabil criptomonedele au jucat un rol important în rezultate.”