Banca centrală a Canadei analizează opțiunea de a lansa o monedă digitală, potrivit unei prezentări interne obținute de Financial Post.
Guvernatorul Băncii Canada a prezentat un proiect de cercetare ce va dura doi ani și va studia posibilitatea de emitere a unei monede digitale proprie. Conform prezentării, aceasta ar oferi „toate avantajele ”activelor garantate de băncile centrale și „toată comoditatea și securitatea plăților electronice fără fir”.
Proiectul propune
Prezentarea proiectului enumeră peste zece beneficii ale unei monede digitale emise de banca centrală și doar un dezavantaj.
„O metodă suplimentară de plată ar putea face sistemul de plăți mai solid, dar moneda digitală prezintă, de asemenea, un risc pentru sistemele de finanțare stabilă și cu costuri reduse pentru (bănci) (depozite).”
Banca Centrală a Canadei sugerează că o monedă digitală ar putea veni cu opțiunea de a plăti dobânda la sold. De asemenea, menționează posibilitatea de a colecta mai multe informații despre monedul în care canadienii folosesc banii. Utilizarea numerarului reduce această posibilitate în prezent, însă popularitatea bailot cash este în scădere.
Canada nu este singura tara in care se propune moneda digitala!
În octombrie 2018, Comitetul de stabilitate financiară din Canada a publicat un raport despre modul în care criptomonedele ar putea destabiliza sistemul financiar global. De la lansarea raportului, Facebook a anunțat planurile pentru Libra, iar China este pregătită să lanseze propria monedă. Săptămâna trecută, banca centrală a Elveției a început să exploreze utilizarea monedelor digitale pentru tranzacționare.
- Pe acelasi subiect: Turcia dorește să fie prima țară ce emite CBDC
Suedia și Singapore au ambele eforturi de cercetare în curs, iar idei similare sunt analizate și de Federal reserve.
„Trebuie să inovăm pentru a rămâne în joc”, precizează prezentarea. „Criptomonedele pot deveni o amenințare directă pentru capacitatea noastră de a implementa politica monetară și rolul băncii centrale de creditor de ultimă soluție (LOLR).”