Un proiect pilot derulat de Programul de Dezvoltare al Națiunilor Unite (UNDP) în colaborare cu start-up-ul Sun Exchange permite închirierea de panouri solare către o universitate din Moldova, iar proprietarii acestora vor fi răsplătiți în criptomonede.

Universitatea va închiria panourile pe o perioadă de 20 de ani, utilizându-le pentru a alimenta cu energie electrică insitutția, iar proprietarii panourilor vor fi plătiți în criptomonede – fie bitcoin, fie SolarCoin. Platforma creată de Sun Exchange permite persoanelor interesate să achiziționeze și să suporte costul instalării panourilor solare (care costă în medie 10$ bucata), iar apoi să le închirieze universității. Panourile sunt programate să intre în funcțiune în următoarele 3 luni.

”Scopul nostru este să creăm un token non-fungibil care să poată fi tranzacționat în exchange-uri, fiecare unitate reprezentând un panou solar. Nivelul de dezvoltare al tehnologiei blockchain nu permite acest lucru în prezent, dar ne dorim ca pe viitor celulele solare să poate fi accesate și asociate cu transferurile digitale.”,

a declarat directorul executiv al Sun Exchange, Abe Cambridge.

Dacă proiectul are succes, acesta va fi extins în mai multe țări. Managerul de proiect din partea UNDP, Dumitru Vasilescu, a declarat că:

 ”Decizia de a crea un parteneriat cu Sun Exchange a fost bazată pe faptul că proiectul propus are șanse mari să fie replicat în multe alte locații. Dacă pilotul are succes, intenționăm să îl repetăm în celalalte țări în care operează UNDP”.

Națiunile Unite au declarat la începutul acestui an că doresc să promoveze aplicațiile bazate pe tehnologia blockchain care să sprijine eforturile de combatere a schimbărilor climatice. În ianuarie a fost creat un grup de lucru denumit Climate Chain Coalition care studiază potențialul tehnologiei DLT în proiecte care să sprijine demersuri precum monitorizarea emisiilor de carbon, promovarea energiei verde și alocarea de fonduri.

Programul UNDP este doar unul dintre cele care caută soluții blockchain pentru problemele cu care se confruntă societatea în prezent, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii are în derulare studii similare, iar Alternative Financing Lab a încheiat parteneriate cu dezvoltatori din Serbia și Moldova pentru a identifica metode de transfer rapid de fonduri bazate pe blockchain.