Într-un raport recent, Parlamentul European analizează criptomoneda cu un amestec de deschidere față de inovație și nesiguranță în legătură cu felul în care să o abordeze.

Parlamentul Uniunii Europene vede criptomonedele în forma lor actuală în mare parte ca pe o metodă de a crește eficiența și de a scădea costurile de tranzacție. În același fel în care abordează băncile bitcoinul, tehnologia blockchain de la baza sa este văzută ca o metodă de a atinge scopurile Uniunii Europene, cum ar fi scăderea costurilor pentru tranzacțiile transnaționale.

Asemănătoare cu abordarea băncilor

Raportul spune:

”Principalele oportunități ale capitalului de risc și DLT în domeniul plăților se leagă de reducerea costurilor pe tranzacție și facilizarea utlizării, demonstrând de asemenea și reziliență și diverse nivele de anonimitate”.

Volatilitatea criptomonedelor și faptul că este loc de bule speculative sunt principalele îngrijorări pe care Parlamentul European le-a discutat.

Mulți ar putea să creadă că pentru Parlamentul European, anonimitatea și faptul că criptomonedele pot fi urmărite nu sunt cauze de îngrijorare. Nu e adevărat. Așteptările sunt ca aceste sisteme să nu ofere anonimitate totală în caz de utilizare răuvoitoare. Parlamentul Uniunii Europene are în consecință un punct de vedere echilibrat asupra blockchainului și a posibilului abuz infracțional și ”recunoaște potențialul DLT în asistarea guvernelor pentru a reduce spălarea de bani, frauda și corupția.”

Tranzacțiile transfrontaliere

Una dintre țintele cheie pentru Piața Comună Europeană este să ”dărâme zidul” dintre țările membre. Acest lucru este specificat în Acordul Schengen, care le permite cetățenilor statelor care au semnat tratatul să călătorească și să trăiască liber în aceste țări. De ani de zile, Uniunea europeană a încercat să scadă comisioanele mari de roaming ale furnizorilor de telecomunicații care taxează enorm apelurile în afara țării. Criptomonedele și industria blockchain sunt formule prin care acest ideal al plăților transnaționale poate fi atins.

”Scăderea costurilor operaționale și de tranzacție pentru plăți, și mai ales pentru transferul transfrontalier de fonduri, ar putea să fie mult sub 1%, comparativ cu tradiționalul 2-4% pentru sistemele de plată online și mai mult de 7% în medie pentru transferurile în afara granițelor a remitențelor”

Bitcoinul, după cum știm, merge cu un pas mai departe – nu doar că reduce costurile de tranzacție pentru plățile transfrontaliere, dar nu recunoaște deloc conceptul de graniță. Are comisioane mici dar suma nu este în niciun fel legată de conceptul de granițe, spre deosebire de bănci.

Aspectul tehnologic

Această perspectivă arată o abordare comună pe care o ia Parlamentul European față de criptomonede. Parlamentul European se concentrează pe tehnologia blockchain. Această inovație în tehnologie va ajuta la punerea în practică a scopurilor tradiționale ale UE în a șterge granițele artificiale dintre țări. În anumite feluri, Parlamentul European privește criptomoneda la fel cum o fac și băncile. Scopul este să se folosească inteligent de tehnologia blockchian.

Nu există o viziune mai largă

Cu toate acestea, sunt și alte aspecte, mai radicale, libertariene ale bitcoinului care ar elimina băncile din traficul plăților și ar redefini rolul băncilor centrale. În contextul european, să ne imaginăm cum ar inspira o monedă descentralizată o Europă Federală cu o monedă comună. Imaginați-vă că o țară cu adevărat fără granițe ar presupune o super-entitate națională ca UE și politica sa monetară. CU toate acestea, nu există vreo referință față de o astfel de viziune mai largă în raport.

Raportul ridică în mod deliberat multe întrebări, discută oportunitățile și riscurile mai degrabă decât să facă declarații ferme despre locul în care se vor dezvolta criptomonedele. În consecință, parlamentul sfătuiește Comisia Europeană să investească mai mult în expertiză și să construiască o administrație supraveghetoare sub conducerea comisie. Sperăm că o astfel de investigație și cercetare va avea o viziune mai largă și va investiga alte aspecte ale blockchainului, nu doar din perspectiva tehnologică.

În a doua parte a articolului vom discuta cum moneda euro ca monedă transnațională ar putea să învețe de la bitcoin.

sursa – CoinTelegraph