Săptămâna aceasta, piața financiară din SUA a suferit o nouă criză de lichiditate. Federal Reserve a fost nevoită să injecteze aproximativ 99 de miliarde de dolari în mai puțin de 24 de ore.

Criza de lichiditate s-a manifestat pe așa numita piață repo – un sistem de împrumuturi pe termen scurt ce permite băncilor să obțină cash în baza obligațiunilor pe care le dețin. Aparent, cererea de lichiditate a fost atât de mare, încât creditorii nu au putut să o acopere.

Situația este îngrijorătoare doarece Federal Reserve a injectat deja 500 de miliarde de dolari pe piața repo pentru a acoperi cererea de la sfârșit de an. În teorie, această sumă ar fi trebuit să fie returnată după maturarea împrumuturilor pe termen scurt.

Criza de săptămâna aceasta dovedește însă că retragerea acestor fonduri ar genera probleme. În plus, analiștii apreciază că Fed va fi nevoită să injecteze aproximativ 100 de miliarde de dolari în fiecare lună pentru a menține piața repo pe linia de plutire.

Federal Reserve este prinsă într-un ciclu de imprimare continuă de bani și de injectare de lichidități pentru a menține echilibrul pe piață. Dacă va decide vreodată să oprească procesul, o prăbușire masivă a pieței financiare este aproape garantată.

Piața crypto are de castigat?

În cele din urmă, piața repo – și, prin urmare, lichiditatea interbancară – funcționează doar datorită imprimării masive de bani. Mulți investitori au început deja să ia în considerare aceste semnale de alarmă.

Unul dintre activele considerate a fi ferite de efectele politicilor Federal Reserve este Bitcoin. Până la urmă, piața crypto are de câștigat dacă piața repo îngheață sau dacă piețele bursiere scad.

În ultima săptămână, Bitcoin a crescut de la 7.200$ la 8.400 dolari, în timp ce acțiunile bursiere au scăzut. Un factor important a fost escaladarea tensiunilor dintre SUA și Iran. Criza de lichiditate de pe piața repo a demonstrat că economia americană (și nu numai) este foarte fragilă.

Pesimiștii avertizează o posibila criză financiară de mari proporții. Deși aceasta este o veste proastă pentru economia globală, ar putea crea condiții favorabile pentru o traiectorie ascendentă a prețului Bitcoin, în special în combinație cu viitoarea reducere a recompenselor de bloc din mai.

CryptoZZ