Bitcoinul și piețele de criptomonedă în genereal au avut performanțe slabe în prima lună din 2018, după ce multe active digitale au ajuns la prețuri maxime în luna decembrie. În ultimele patru săptămâni, mulți oameni au urmărit corelația dintre noile piețe de derivative oferite de CBOE și CME pe lângă prețul bitcoin. În toată această perioadă, o mare parte din piața future a fost dominată de urși. Traderii au creat pozițiide short și au creat un trend descendent. Conform datelor recente, pariurile de future arată că acum mai multe contracte deschid poziții de long la prețul bitcoin. Prezic că valoarea bitcoin o să crească în curând.

Rapoartele CFTC – contractele future sunt în mare parte dominate de tauri

Piața future la CBOE și CME a adus un val de entuziasm și a supraîncălzit piețele cripto. Ca urmare a lansării, piața bitcoin a crescut la 19000 de dolari în decembrie, dar între timp criptomoneda a avut o scădere de 40%.

De când au început produsele derivative, Comisia de Trading și Comodități Future (CFTC) a publicat rapoarte despre performanțele pieței CBOE. Din decembrie, rapoartele au arătat mereu că traderii pariau împotriva prețului bitcoin, indicând o piață a urșilor. Prețul bitcoin s-a conformat predicțiilor. Vinerea trecută însă, datele CFTC arătau o situație diferită. Contractele sunt în mare parte optimiste, adică traderii CBOE se așteaptă la o creștere a prețului care va porni de la piața future.

Rapoartele CFTC arată că 1142 de poziții sunt deschise pe long (pariază pe creșterea prețului), în timp ce doar 518 sunt deschise pe short (pariază pe scăderea prețului). Datele contrastează cu săptămânile trecute, când contractele erau preponderent pe short, la o rată de 4:1. Chiar și analistul Eric Wall are aceeași înclinație. În cel mai recent raport, acesta a scris:

„Cred că urmează să ieșim dintr-o lungă perioadă de consolidare. Deschid o poziție medie de long. Îmi păstrez o parte din balanța de tranding în caz că totuși se ajunge la 8000$.”, a spus Wall.

Pesimiștii schimbă direcția

Editorul Miko Matsumara de la Evercoin a scris de curând că cei care deschid shorturi ar trebui să fie prudenți – mai ales cei care nu au prins „cărniță pe piață”. De exeplu, Matsumura spune că cei mai mulți traderi, mai ales cei de la CBOE și CME, sunt doar speculatori care văd numai acțiunile de preț. Cei mai mulți nu înțeleg că dezavantajul la shortare este că mulți dintre cei care sunt încrezători în piață văd în aceste scăderi de preț oportunități de cumpărare.

„Cei care deschid shorturi sunt slabi pentru că nu cred cu adevărat în valoarea bitcoinului. Asta înseamnă că mulți dintre ei cred că valoarea poate să ajungă la zero. Ce nu văd ei este armata de bitcoineri care păstrează în permanență monedele, și masele de oameni care abia așteaptă să intre pe piață la prețuri reduse”, explică Matsumara.

Investitorii bitcoin sunt în siguranță. Speculanții, fie că vorbim despre începători de genul „vreau și eu” sau de cei de pe piața de future care deschid shorturi, ar trebui să fie pregătiți să schimbe direcția.

Cei care încearcă să shorteze bitcoinul pot să piardă și cămașa de pe ei

Exemplul lui Matsumara este confirmat de investitorii recenți care se ard încercând să shorteze acțiuni GBTC și de milioanele de dolari lichidate la Bitmex, Bitfinex și Okcoin, unde traderii încearcă să parieze împotriva valorii bitcoin zi de zi. În acest moment, cei mai mulți traderi care fac leverage pariază pe long la toate schimburile. Pozițiile de la Bitfinex de azi arată 26982 de contracte long și doar 18226 de contracte short (59%L – 40%S).

Rapoartele recente de la CFTC care documentează contractele future la CBOE indică faptul că traderii nu sunt dispuși să continue să parieze împotriva bitcoinului. Săptămâna asta, derivativele bitcoin din mainstream prezic că o reversie a prețului este iminentă.