Se pare că cei de la Nvidia urmează să lanseze plăci grafice de minare mai devreme decât ne așteptam inițial. Plăcile grafice pentru minare Nvidia vin cu niște funcționalități foarte atrăgătoare pentru minerii de cripto. Conform specificațiilor neoficiale care au răsuflat în presă, cardul Inno3D este bazat pe GeForce GTX 1080 Ti. S-a spus că este o clonă mai redusă a cadului de gaming, dar că va avea customizări făcute special pentru minerii de criptomonede.

Noile carduri, bune pentru minarea de Ethash

Plăcile grafice pentru minare Nvidia – Placa grafică o să aibă o versiune mai nouă de chipuri Pascal, care au fost instalate și în cardurile GTX 1080 Ti și cele din gama Titan. Spre deosebire de plăcile pentru gaming, cardul va avea configurație specială pentru performanțe mai rapide și memorie mai bună, dar nu va avea și output video.

Cardul folosește designul de cooler Twin X2 de la Inno3D, cu două ventilatoare și cinci conducte de căldură. Din imaginile neoficiale găsite pe Internet, nu se văd cadre care să se poată atașa la un rig de minare. Din unele surse, se pare că un astfel de cadru o să apară pe piață ca accesoriu.

Plăcile grafice P102-100 sunt similare cu P104-100. Sunt echipate cu nuclee CUDA 3200, cu reglaj de bază la 1582 MHz. Memoria fizică este de 5GB, GDDR5X cu interfață de 320 de biți și reglaj la 11 Gbps. Memoria lungimii de bandă este de 400GB/s. Vin cu suport pentru busuri PCIe și Gen1 și cu două conectoare PCI-E cu opt pini. Puterea maximă este de 250 de watti.

P102-100 vine cu următoarele rate de hash:

ETH – aprox. 47 mhs

ZEC – aprox. 660 Sol/s

XMR – aprox. 879 hs

Datele oferite de Inno3D sunt doar de referință. Placa grafică este optimizată pentru minarea fiselor Ethash. Deocamdată nu avem informații despre prețul noilor carduri grafice.

Îngrijorați de cererea în scădere

Vânzările pe piața de minare de criptomonede au fost bune anul trecut. Producătorii mari au început să ia măsuri să se adapteze la cererea pieței. S-a spus că mai bine de 3 milioane de plăci grafice au fost cumpărate de mineri în 2017, iar vânzările au ajuns la 776 de milioane de dolari.

Cei de la AMD și-au anunțat și ei intențiile de a crește producția. S-a spus că Nvidia se pregătește să ofere noi carduri Turing pentru aplicații de minare.

Cele mai noi rapoarte arată însă că firmele se tem de cererea în scădere, cauzaată de riscurile pieței și de reglementări. Site-urile de tehnologie au anunțat că Nvidia a hotărât să amâne lansarea echipamentelor Turing cel puțin până în luna iulie, și că s-ar putea chiar să renunțe la planurile de a lansa plăci grafice de minare.

Producătorul de hardware Asrock ar urma să între în competiție în luna aprilie. Compania ar putea să introducă propriile unități de procesare grafică bazate pe chipuri AMD.

Inno3D va oferi minerilor de cripto alte produse specializate mai devreme decât ne așteptam inițial. Anul trecut, Nvidia a lansat două carduri speciale pentru minare. P106-100 și P104-100 se bazau pe designul Pascal de la generația precedentă. Acestea s-au vândut prin alte companii, inclusiv prin Inno3D.

Folosind chipurile Pascal, cardurile 102-100 ar putea să fie o alternativă mai ieftină la cardurile Turing, care ar trebui să se bazeze pe noua arhitectură Volta.