Platforma Augur a fost lansat în iulie 2018 și este una descentralizată. Permite utilizatorilor să parieze pe  orice eveniment, de la vreme la rezultatele evenimentelor sportive.

Fondată în 2014 de Jack Peterson și Joey Krug, platforma este bazată pe blockchain-ul ethereum și folosește tokenul Augur (REP). În baza acestuia se depun mizele pariurilor.

Ca orice platformă descentralizată, Augur oferă utilizatorilor oportunitatea de a paria pe orice doresc. Astfel nu este surprinzător că au apărut instanțe de pariuri cu caracter morbid.

Există în prezent pariuri bazate pe supraviețuirea actriței Betty White (în vârstă de 96 de ani) sau a senatorului John McCain (care suferă de cancer la creier) până la 1 ianuaire 2019.

O evoluție îngrijorătoare este însă apariția pariurilor bazate pe o eventuală asasinare a președintelui american Donald Trump. Nu mai puțin de 50 de persoane au pariat că acesta nu va supraviețui până la sfârșitul anului.

Unele browsere de tip dApp au capacitatea de a filtra parțial astfel de piețe de pe interfața de utilizator, reducând accesul pariorilor la ele. Însă un astfel de filtru este foarte dificil de implementat pentru că se bazează pe cuvinte-cheie.

Platforma Augur

Se bazează pe acordarea de libertate oamenilor în participarea la orice pariu, indiferent cât de morbid sau imoral este.

Apariția ”pieței de asasinate” a declanșat o dezbatere incinsă în rândul comunității, cu argumente de ambele părți.

Criticii susțin că permiterea unor astfel de pariuri generează stimulente financiare pentru cei care își doresc să riște o astfel de acțiune. Cresc in felul acesta astfel șansele apariției unor incidente criminale.

De asemenea, discuțiile cu privire la astfel de subiecte pot atrage acuzații din partea autorităților guvernamentale. Acestea oricum nu au o opinie pozitivă cu privire la criptomonede.

Susținătorii proiectului Augur suțin ideea că platforma nu poate fi considerată responsabilă pentru modul în care tehnologia este utilizată de public. Mai ales în contextul în care dezvoltatorii și creatorii platformei nu au posibilitatea cenzurării piețele lipsite de etică sau moralitate.

Mulți consideră că instrumentele descentralizate, precum criptomonedele și tehnologia de criptare, pot fi folosite atât pentru activități pozitive, cât și pentru cele criminale.

Așadar, aceste ”piețe de asasinate” sunt un rău necesare pentru a promova lipsa de cenzură.

În teorie, echipa ce susține platforma Augur a creat un sistem de control pentru aceste piețe, bazat pe ”înțelepciunea maselor”.

Reporterii din rețea, care se ocupă de verificarea rezultatelor, au de asemenea posibilitatea de a suspenda anumite pariuri pe motiv că sunt imorale sau lipsite de etică. În acest fel nimeni nu poate profita de pe urma lor.

Cu toate acestea, nu există nicio garanție că acest lucru se va întâmpla. Aceasta mai ales în contextul în care reporterii individuali pot fi penalizați financiar dacă contrazic consensul.

În plus

Platforma Augur este un proiect open-source. Chiar dacă dezvoltatorii ar găsi o metodă de a bloca aceste piețe, este foarte simplu ca altcineva să creeze un fork al acesteia. Astfel vor eliminate aceste restricții.

Cu alte cuvinte, Augur reflectă realist societate umană, în care există atat oameni de bună credință, dar și persoane dispuse să obțină profit din exploatarea celor mai negative aspecte.