Guvernul chinez a alocat finanțare suplimentară pentru o platforma de tranzacții financiare pe blockchain dezvoltată de banca centrală a țării.

Banca Populară Chineză (PBoC) urmează să primească 32,35 milioane de yuani (în jur de 4,7 milioane de dolari) în „finanțare specială” din partea guvernului. Aceasta va fi extinsă pe o perioadă de trei ani pentru cercetarea și dezvoltarea proiectului.

Cunoscută oficial drept Platforma Blockchain Bay Area Trade, aceasta are rolul de a eficientiza tranzacțiile între bănci și companii. Sistemul stochează datele cu privire la comenzi, logistică și tranzacții. De asemenea, oferă autorităților de reglementare capacitatea de a supraveghea mai îndeaproape aceste activități.

Principalul avantaj este că întreprinderile mici și mijlocii (IMM) au acces la instrumente de finanțare mai sofisticate.

Platforma de tranzacții financiare pe blockchain a fost lansata in 2018

Platforma de finanțare comercială este disponibilă pentru întreprinderile cu sediul în Shenzhen și este dezvoltată de Laboratorul de cercetare a activelor digitale al PBoC. O serie de bănci comerciale, inclusiv Bank of China, Ping An și Standard Chartered au fost invitate să testeze platforma când a fost lansată în septembrie 2018.

În ianuarie, Xinhua a raportat că platforma a fost utilizată de o rețea de 38 de bănci, cu volume totale combinate care depășeau 90 de miliarde de yuani (13 miliarde de dolari). Noua finanțare de la Beijing este de așteptat să ajute PBoC să impulsioneze adoptarea platformei sale de finanțare comercială între companii.

Oportunitati noi de dezvoltare

Un raport al McKinsey a spus că platforma ar putea „crea oportunități noi semnificative” pentru bănci, IMM-uri și furnizori de servicii. Pe lângă ratele dobânzilor mai mici, analiștii estimează că timpii de aprobare a împrumutului ar putea scădea la 20 de minute.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat în toamna anului trecut că țara trebuie „să profite de oportunitate” când vine vorba de tehnologia blockchain. Recomandarea sa a contribuit la creșterea investițiilor guvernamentale și dezvoltarea în domeniile tehnologiilor noi.

CryptoZZ