Un grup de bănci și companii specializate în comercializarea de energie electrică au colaborat cu ConsenSys pentru a crea platforma Komgo SA bazată pe tehnologia blockchain.

Noua inițiativă, lansată în Elveția, va include companiile ABN AMRO, BNP Paribas, Citi, Credit Agricole Group, Gunvor, ING, Koch Supply & Trading, Macquarie, Mercuria, MUFG Bank, Natixis, Rabobank, Shell, SGS și Societe Generale.

Platforma Komgo

va permite digitalizarea tranzacțiilor și finanțarea comerțului cu materii prime pentru industria energetică. Până în prezent, au fost testate două metode Proof-of-Concept (PoC) pentru acest tip de tranzacții. Au fost denumite “Easy Trading Connect 1” și “Easy Trading Connect 2.”

“Primul produs [Komgo] va standardiza și facilita procesul de cunoaștere a clientului [KYC]. Al doilea […] va fi o scrisoare de credit digitală, permițând caselor de mărfuri sau altor platforme să trimită datele și documentele comerciale digitale băncilor și clienților Komgo”

se explică în declarația de presă emisă de banca ABN AMRO, care este unul dintre participanții la proiect.

Platforma dezvoltată de ConsenSys este bazată pe tehnologia blockchain și este accesibilă și ușor de folosit pentru participanții la proiect.

Lansarea secțiunii dedicate domeniului energetic se va face până la sfârșitul anului. Va fi utilizată în special pentru tranzacțiile din Marea Nordului. Vor fi facilitate astfel tranzacțiile realizate cu Marea Britanie, Danemarca, Norvegia și Suedia.

Reprezentanții Komgo au declarat că anul viitor, serviciile vor fi extinse și pentru agricultură și extracția și procesarea metalelor.

Un alt participant la proiect este compania blockchain Vakt, specializată în tranzacționarea de petrol.

O inițiativă similară de utilizare a tehnologiei blockchain în facilitarea tranzacțiilor cu petrol și produse auxiliare a fost înregistrată în China.

În luna aprilie, o filială a uneia dintre cele patru mari companii de petrol deținute de China, a finalizat cu succes un transfer de benzină din China către Singapore. Proiectul a folosit tehnologia blockchain de tip “end-to-end” pentru “toți participanții-cheie ai procesului de comercializare a mărfurilor”.