Sâmbătă (13 septembrie 2019), platforma Kraken s-a confruntat cu un bug ce a permis unor urilizatori să cumpere Bitcoin (BTC) la 8.000 de dolari, în timp ce alții au vândut la 12.000 de dolari. Exchange-ul a explicat pe Twitter că a fost vorba despre o eroare în cadrul unui nou sistem de potrivire la comenzilor.

vinde bitcoin

”Ieri, un test al unui tip nou de comandă avansată a întâmpinat o eroare, ceea ce a determinat ca prețurile să fie potrivite cu partea greșită a registrului de comenzi. Unii clienți au cumpărat XBT de la tester la 8.000 de dolari, iar alții au vândut la 12.000 de dolari fără a șterge lichiditatea intervenită”,

a explicat Kraken.

Nemultumiri in randul comunitatii

Deși situația nu a afectat prețul Bitcoin, unii traderi și-au exprimat nemulțumirea cu privire la situație.

Ei au susținut că un astfel de bug cu ramificații severe nu ar trebui să apară pe platforma live, chiar dacă s-a întâmplat pe un mediu beta de producție limitat.

O altă critică este că astfel de erori afectează imaginea pieței Bitcoin în ochii autorităților de reglementare. De exemplu, SEC a susținut în numeroase rânduri că posibilitatea de manipulare a pieței este o piedică în aprobarea unui Bitcoin ETF.

În răspuns, CEO-ul Kraken, Jesse Powell, a declarat că găsirea de erori face parte din procesul de rafinare a operațiunilor algoritmilor automatizați de potrivire a comenzilor.

Preturile au revenit la normal pe platforma Kraken

De sâmbătă, cotația Bitcoin pe platforma Kraken a revenit la normal, fără a afecta prețul BTC. Au existat însă cazuri când ordere de dimensiuni mari au impactat prețurile.

În mai 2019, o lichidare de 5.000 BTC pe Bitstamp a determinat scăderea prețului bitcoin la 6.100 USD.

Mai târziu, în iulie 2019, o vânzare de 15.000 ETH pe Bitstamp a declanșat un flash crash al prețului Ether.