CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, a dezvăluit că vrea să creeze un standard deschis pentru platforme social media descentralizate. Obiectivul va fi ca Twitter să se conformeze standardului respectiv.

“Twitter finanțează o mică echipă independentă de până la cinci arhitecți, ingineri și designeri open source pentru a dezvolta un standard deschis și descentralizat pentru social media. Scopul este ca Twitter să fie în cele din urmă un client al acestui standard”,

a notat Dorsey.

Directorul tehnic al Twitter, Parag Agrawal, va conduce echipa ce se ocupă de descentralizare, care se va numi Bluesky.

Dorsey a subliniat unele dintre problemele cu care se confruntă actualele site-uri de socializare centralizate este răspândirea informațiilor false. De asemenea, multe dintre aceste site-uri promovează controverse în locul conversațiilor reale.

În schimb, Dorsey a indicat că descentralizarea și alte tehnologii cheie, cum ar fi blockchain, sunt o soluție la aceste probleme.

“În sfârșit, au apărut noi tehnologii pentru a face o abordare descentralizată mai viabilă. Blockchain indică o serie de soluții descentralizate pentru găzduire deschisă și durabilă, guvernare și chiar monetizare. Trebuie depus multă muncă, dar fundamentele sunt acolo”,

a spus el.

Platformele de socializare descentralizate

CEO-ul Twitter a recunoscut că dezvoltarea unui astfel de standard va fi dificilă și că va dura câțiva ani.
Există mai multe moduri în care tehnologia Web3, cum ar fi blockchain, ar putea ajuta la rezolvarea problemelor cu site-urile de socializare. Pentru început, platformele centralizate au mult control asupra datelor vizibile, algoritmii hotărând ce conținut este expus. Acest tip de sistem a fost criticat pentru promovarea unui tip de conținut peste altul, în special pe Facebook și Google.

Cu platformele de socializare descentralizate, nu va exista un control central care să decidă ce conținut trebuie publicat. Dacă rețeaua ar folosi algoritmi pentru a sorta conținutl, acesta ar fi disponibil publicului. Acest lucru ar oferi tuturor știrilor șanse egale de a deveni virale.

În plus, există problema datelor personale. Pe o platforma social media descentralizată există speranța că fiecare persoană va deține un control complet asupra propriilor date și să decidă cui dorește să le ofere. Acest lucru ar putea preveni monetizarea datelor cu caracter personal.

O versiune descentralizată a Twitter a fost creată deja, numită Peepeth. Aceasta este construită pe blockchain-ul Ethereum, dar nu a reușit să atragă un număr mare de utilizatori.

CryptoZZ