Este bitcoin-ul un salvator pentru statele în dezvoltare? Această dezbatere a fost pe prima pagină săptămâna asta, în analize lungi ale creșterii aparente a bitcoin-ului în Argentina, o țară afectată de conducerea economică proastă și de hiperinflație.
În timp ce bitcoin-ul poate părea un eventual savlator pentru o economie care se zbate de mult, zvonuri despre legăturile biblice ale monedei bitcoin au apărut într-o publicație de dreapta. E un semn că dezbaterile despre tehnologie se dezvoltă, câteodată în zone absolut bizare.
Bitcoin-ul în Argentina
Cele mai multe comentarii săptămâna asta le-a lansat publicarea în New York Times a adaptării cărții lui Nathanial Popper, ”Aurul digital – bitcoin și povestea excentricilor și milionarilor care încearcă să reinventeze banii (“Digital Gold: Bitcoin and the Inside Story of the Misfits and Millionaires Trying to Reinvent Money”).
În introducerea lungă, Popper discută despre felul în care moneda digitală ar putea să transforme sistemul financiar disfuncțional din Argentina.
”Cu moneda sa volatilă și băncile disfuncționale, țara este locul perfect pentru a experimenta cu o nouă monedă digitală” scrie acesta în carte.
Anticiparea este cu siguranță interesantă, ținând cont că Indexul de Potențial pe Piață al Bitcoin-ului (BMPI) – care face o evaluare a potențialului în 177 de țări – a descoperit că moneda digitală este cea mai potentă în Argentina.
Popper a vorbit despre întâlnirile sale cu Dante Castiglione și Brenda Fernandez, doi brokeri de bitcoin din Buenos Aires, în care au atins subiectul Wences Casaraes, directorul argentinian de la Xapo.
Analizând situația, jurnalistul a scris:
”Mai puțin de jumătate din populație folosește băncile și cardurile de credit argentiniene. Chiar și agentinienii bogați se tem să își țină banii în băncile Argentinei”
Ținând cont de situația economică precară, Popper l-a întrebat pe Castiglione care este părerea lui despre speculațiile comerciale globale ca Xapo și dacă moneda digitală ar putea cu adevărat să aibă succes în Argentina.
”Dacă oamenii nu folosesc [bitcoin] o să ajungă la gunoi, ca orice alt lucru care nu este folosit în lumea asta. Dacă oamenii îl folosesc, atunci are un viitor” a răspuns acesta.
Scriind pentru Fortune, Chries Matthews a făcut câteva remărci mai agresive, deși sunt valide.
”Argentinieni, cel puțin cei care sunt mai bine conectați la tehnologie, se îndreaptă către bitcoin ca o metodă de a schimba pesos la valoarea lor reală, mai degrabă decât la valoarea estimată de guvern. Bitcoin, cu alte cuvinte, este pur și simplu o metodă pentru argentinieni să ocolească sistemul lor bancar, care lucrează cu guvernul argentinian pentru a forța cetățenii să folosească pesosul, care se devalorizează pe zi ce trece.”
Matthews a continuat:
”Acesta e un comportament ilegal oricum ai lua-o, dar argentinienii ca brokerul de bitcoin Dante Castiglione nu își fac griji.”
Totuși, a notat rapid și conotațiile negative ale suportului, concluzionând:
”Dacă bitcoin-ul chiar ar cuceri Argentina, ar fi un rezultat trist pentru incapacitatea guvernului argentinian de a pune în practică politici economice benefice și pentru a reforma instituțiile pentru ca economia argentiniană chiar să funcționeze.”
Băncile și blockchain-ul
Articolul lui Popper discută de asemenea rolul pe care băncile ar putea decide să îl joace în tehnologiile ca bitcoin și blockchain. Acestea ar putea să aibă o valoare pe termen lung.
Mike Orcutt de la MIT Technology Review, a contribuit la baza de date cu articolul său ”De ce ar putea bitcoin să fie mai mult decât o monedă”, notând ceea ce mulți pasionați de bitcoin au dezbătut în trecut – se crede că blockchainul nu ar putea supraviețui fără bitcoin.
”Totuși, o întorsătură de situație este că bitcoinul în sine este încă inerent procesului: motivează oamenii să contribuie. Verificarea tranzacțiilor și stocarea datelor în blockchain le oferă minerilor bitcoin-i proaspeți…Cu alte cuvinte, orice serviciu care are ca scop folosirea blockchain-ului ca bază de date în general va trebui să paseze un bitcoin (sau o fracțiune dintr-un bitcoin) în acest proces. Sau va trebui să găsim altă metodă să motivăm minerii să pună informația în registru.”
Un articol din The Economist intitulat ”Următorul mare trend – sau nu” a studiat aplicația blockchain în raport cu instituțiile financiare tradiționale cum ar fi băncile, ajungând la aceleași concluzii ca și Occurt legate de motivarea publicului.
În final, articolul îl citează pe Patrick Collison, co-fondatorul Stripe, un procesor de plăți, care a spus: ”Doar pentru că bitcoin nu a reușit ca monedă nu înseamnă că blockchain-ul va reuși ca tehnologie, dar e important să facem experimentul.”