Ca cel mai mare schimb de criptomonede din lume, Binance are putere uriașă. Poate să ceară orice preț vrea pentru a lista o monedă, și știe că proiectele de altcoinuri or să scoată bani din piatră seacă, doar să beneficieze de lichiditatea și de legitimitatea pe care o aduce listarea pe Binance. Cu o asemenea putere mare vine însă și o responsabilitate mare. Unele dintre criptomonedele adăugate de curând la schimb au un trecut destul de bine pătat.

Binance înghite chiar și bytecoin

Ca una dintre cele mai vechi și mai puțin în trend criptomonede de pe piață, bytecoin a fost o adăugire neașteptată la Binance. Schimbul obișnuiește să listeze cele mai noi jetoane cu căutare pe piață, dar se pare că sunt dispuși să adauge orice fisă, pentru un preț bun. Adăugarea monedei bytecoin, dar și a altor listări recente, i-a cam derutat pe unii traderi. Bytecoin (BCN) este o monedă controversată, din cauză că se presupune că s-a făcut preminare în cantități industriale atunci când s-a lansat în 2014. Aopi a dispărut cu totul de pe radare, înainte să iasă din nou la suprafață anul trecut.

Până să apară pe Binance în data de 8 mai, bytecoin era disponibil doar la câteva schimburi mai puțin în trend, ca Stocks.Exchange, Hitbtc și Poloniex. Se pare că până la 82% din întreaga cantitate de monede ar fi în mâinile unei singure entități, sau în cel mai bun caz câteva. S-a spus și că este susceptibilă la un număr infinit de buguri care permit ca moneda să fie creată din nimic, deci să creeze inflație. Acest defect se poate să se fi rezolvat între timp, dar Onchainfx listează în continuare BCN ca fiind escrocherie, alături de proiecte gen Bitconnect.

Binance, BCN și marele pump

În afară de trecutul tulbure al bytecoin, și prezentul este destul de dubios. Fiecare monedă listată pe Binance poate să se aștepte la un pump instantaneu, dar cel de la BCN a fost semnificativ mai mare decât de obicei – iar scăderea la fel de spectaculoasă. Moneda a crescut cu 270% în trei ore, înainte să se prăbușească și să aibă creșteri la zi de „doar” 71%. Siteul care compară monede, Coincodex, a spus că este vorba despre o schemă dubioasă, mai ales dacă luăm în considerare discrepanța masivă de preț pentru BCN dintre listarea Binance și Poloniex. Într-o postare pe blog, Coincodex a scris:

„Cine pe lumea asta ar cumpăra BCN la un preț de 10 ori mai mare decât oriunde altundeva? Poate că sunt unii traderi neatenți care nu au vrut să rateze șansa unei monede cu traiectorie verticală și au cumpărat înainte să se uite la prețul pe alte schimburi, dar pare puțin probabil ca activitatea de trading BCN de pe Binance de azi să fie cu totul organică.”

La scurt timp după ce a fost listată la Binance, rețeaua bytecoin a încetat să mai confirme tranzacții, ceea ce i-a făcut pe Poloniex să oprească retragerile BCN. Conform celor de la bytecoin, acest lucru s-a întâmplat pentru că rețeaua avea parte de „încărcătură neobișnuit de mare”, cel mai probabil ca și consecință a faptului că deținătorii de BCN s-au grăbit să își mute fisele la Binance ca să prindă perioada de pump. Binance a lansat propriul update mai târziu, sfătuindu-i pe utilizatori să fie „precauți cu volatilitatea la preț mare și să tranzacționeze cu atenție”.

Este prerogativul celor de la Binance să listeze ce monede vor. Nu sunt responsabili pentru prețurile pe care traderii le pompează. Ținând însă cont de trecutul tulbure al bytecoin, împreună cu problemele legate de deținătorii fiselor emise, este greu să vedem ce beneficii are comunitatea de pe urma faptului că BCN a fost adăugat pe Binance. Atâta timp cât schimbul domină piața, altcoinurile vor căuta să fie listate, iar traderii vor intra în competiție să prindă pompa, indiferent de calitățile fiselor.