Cei care folosesc portofelele bitcoin pe mobil poate că nu știu asta, dar banii lor ar putea să fie supuși unor riscuri în luna noiembrie.

Portofelele bitcoin pe mobil au fost promovate ca instrumente care îi ajută pe utililzatori să folosească bitcoinul ca pe un produs financiar convențional, într-un fel diferit de portofelele electronice tradiționale. În noiembire însă, am putea să avem parte de niște turbulențe. Atunci, protocolul bitcoin va trece prin schimbări majore la software.

După ce în vară a fost activat codul Segwit, un grup de afaceriști caută acum să declanșeze o nouă bifurcație care să crească dimensiunea blocului și să îi crească capacitatea de tranzacție. Codul, parte a unui upgrade mai mare numit Segwit2x, ar putea să ducă la o nouă bifurcație. Nu vorbim aici despre bifurcația bitcoin gold din octombrie, ci de cea care va avea loc în noiembrie. Așadar, aveți timp și voi să aflați detalii, și dezvoltatorii să șlefuiască colțurile. Vom avea deci încă un soi de bitcoin dacă industria nu cade de acord asupra suportului 2x.

Diferența este că, spre deosebire de bitcoin cash, dezvoltatorii 2x caută să păstreze utilizatorii bitcoin pe același blockchain.

Dezvoltatorul Segwit2x Jeff Garzik a spus: „Scopul designului Segwit2x – la fel ca celelalte bifurcații pe care le-am căzut la ethereum – este să facă un upgrade la bitcoin, nu să creeze o nouă monedă.”

Pentru a atinge acest scop, dezvoltatorii care susțin proiectul au luat niște decizii cheie de design, controversate. Ele au de a face cu menținerea compatibilității cu portofelele SPV (simple payment verification, care nu descarcă întregul registru de tranzacții). Acesta este termenul tehnic pentru portofelele bitcoin pe mobil.

Dezvoltatorii consideră că sunt avantaje și dezavantaje la felul în care vor să rezolve problema.

De exemplu, s-ar putea să nu fie tocmai sigur pentru cei care folosesc portofelele bitcoin pe mobil să facă tranzacții imediat după ce se face bifurcația hard.

Rezistență la atacuri sau comoditate?

Prima decizie de design nu implementează așa-numit protecție împotriva atacurilor replay.

Vrei să înțelegi mai bine atacurile replay ? Citește articolul nostru despre problema replay în cazul bitcoin gold.

Termenul descrie ce se petrece cânt un blockchain se împarte în două și utilizatorii primesc o sumă egală pe ambele blockchainuri. Asta înseamnă că atunci când utilizatorii trimit jetoane pe un blockchain, tranzacția se poate copia și pe celălalt blockchain în același timp.

Această problemă nu este una vizibilă pentru cei care poate nici nu știu că au bani pe două rețele în timpul bifurcației. În cel mai rău caz, pot să își piardă o parte din bani și să nici nu își dea seama.

„Devine imprevizibil ce bani muți și când” a explicat directorul operațional de la Bread Wallet, Aaron Lasher.

portofelele bitcoin pe mobil

Pentru că nu toată lumea este de acord cu bifurcația Segwit2x, este posibil să avem o bifurcație în două rețele diferite. Pentru utilizatorii de zi cu zi, acest lucru este destul de problematic.

Cu toate acestea, dezvoltatorii Segwit2x au toate motivele să nu implementeze protecția împotriva atacurilor replay. Aceștia vor ca Segwit2x să fie compatibil cu portofelele de bitcoin pe mobil, de tip SPV.

„Protecția replay bifurcă lanțul. Nu are nici un sens să se facă. Ai strica peste 10 milioane de clienți SPV care nu au nici o problemă. Scopul Segwit2x este să evităm problema” a scris directorul BitGo, Mike Belshe, într-un email în care dezbătea problema cu dezvoltatorii proiectului.

Cu alte cuvinte, protecția replay ar putea să cauzeze niște inconveniente pentru utilizatorii de portofele mobile care vor să treacă la blockcchainul Segwit 2x. Așadar, dezvoltatorii nu au în plan să o adauge.

Decizii legate de bifurcația fermă

Portofelele bitcoin pe mobil sunt subiect de dezbatere și în alte discuții.

Mulți furnizori de portofele bitcoin pe mobil, ca Electrum și Bread Wallet, se bazează pe SPV. Spre deosebire de portofelele FAT, acestea nu au nevoie să descarce o copie întreagă a registrului de tranzacții (întreaga istorie blockchain). Așadar, datele sunt mai ușor de stocat pe dispozitive cu memorie mică, așa cum sunt telefoanele.

Au însă niște dezavantaje. Așa cum arată ele astăzi, portofelele SPV urmează automat versiunea de blockchain care este susținută de mai mulți mineri. Așadar, dacă bitcoinul are o bifurcație și Segwit2x atrage mai multă putere de procesare decât blockchainul tradițional, atunci toate portofelele SPV or să se îndrepte către lanțul Segwit2x. Așa sunt ele programate.

Unii furnizori de portofele mobile nu sunt prea încântați de idee. Asta pentru că, spun ei, este greu să le explice utilizatorilor ce s-a întâmplat.

Acest lucru poate să atragă și niște probleme tehnice. Dacă avem o bifurcație, software-ul portofelului mobil ar putea să fie derutat și să nu știe ce lanț să urmărească. Asta se întâmplă mai ales dacă minerii trec de la un blockchain la altul tot timpul, așa cum s-a întâmplat în cazul bifurcației bitcoin cash.

„Clienții SPV pot să fie derutați. Ca rezultat, clienții se mută de pe un lanț pe altul. În acest fel, ajung să piardă bani, în funcție de ce lanț are mai mult de lucru la momentul respectiv” explică inginerul Matt Corallo de la Chaincode.

Novak a explicat alt scenariu.

„Cu clienții SPV, nu știi dacă nodul la care ești conectat te minte. De exemplu, un nod Segwit 2x poate să te păcălească, să se dea drept nod bitcoin pe celălalt lanț. Asta înseamnă că fără protecție replay, portofelul tău poate să cheltuie fondurile pe lanțul greșit și să le piardă pe cel corect.” Spune Novak.

Per total, dezvoltatorii vin cu tot felul de scenarii de tip „dacă-atunci”. Lasher a recunoscut că este încă nesigur care scenariu o să aibă loc.

„Avem un arbore de decizii ramificat. Sunt multe lucruri care se pot întâmpla. Toate sunt pe o scară enervant de periculoasă.”. Acesta a spus că Bread Wallet plănuiește să încurajeze utilizatorii să nu facă tranzacții pe perioada bifurcației, dacă se poate.

O soluție pentru bifurcația pașnică ?

Cu toată dezordinea în ceea ce privește aplicațiile, dezvoltatorii de protocol discută despre cum să rezolve problemele.

James Hilliard, contributor la codul bitcoin  este cunoscut pentru că a prevenit bifurcația de la începutul anului. El a sugerat o schimbare la baza de cod Segwit2x. Spune că ideea lui ar oferi o formulă pentru portofelele bitcoin pe mobil să aibă mai mult control asupra lanțului pe care aterizează în cele din urmă.

Dezvoltatorii Segwit2x spun că schimbarea ar face mai anevoioasă tranziția utilizatorilor către un blockchain cu bloc mai mare. Cred că utilizatorii or să vrea să treacă pe lanțul 2x ca să poată face tranzacții mai ieftine.

Alții însă cred că este o formulă care o să-i bage în ceață pe utilizatori. Se poate ca ei să nici nu știe că riscă să piardă bani.

Unii dezvoltatori cred chiar că este nevoie de o creștere a dimensiunii blocului. Nu sunt însă de acord cu decizia 2x.

Așadar, chiar lucrurile nu sunt în alb și negru. Discuția despre scalabilitate are foarte multe nuanțe de gri.

Lasher a concluzionat:

„S-ar putea să existe niște avantaje la creșterea dimensiunii blocului. Nu putem să cădem de acord dacă varianta de acum este cea care ar trebui implementată.”

Nu ai găsit ce căutai? Citește și seria noastră de articole despre crearea, întreținerea și folosirea portofelelor bitcoin.