Anatoli Aksakov, președintele Comisiei pentru piața financiară a Dumei de Stat, a anunțat poziția guvernului față de criptomonede. Declarațiile au fost făcute în cadrul Forumului Economic Internațional din St. Petersburg.

Minare nu, deținere de Bitcoin da

Aksakov a declarat presei la eveniment că:

”… activitățile legate de criptomonede vor fi considerate nelegitime. Aceasta înseamnă că minarea, organizarea producției, circulația, crearea de puncte de schimb pentru aceste instrumente vor fi interzise.”

Pedeapsa pentru astfel de acțiuni ar fi o amendă. Dar această propunere se va aplica doar blockchain-urilor publice (cum ar fi Bitcoin și Ethereum), nu și pentru o eventuală cripto-rublă susținută de stat.

Cu toate acestea, Aksakov a subliniat că deținerea de criptomonede este legală. Bitcoin poate fi achiziționat prin intermediul punctelor de vânzare și exchange-urile internaționale.

Poziția guvernului față de criptomonede 

Aksakov a susținut că pachetul de legi cu privire la criptomonede va fi adoptat in sesiunea legislativă din luna iunie. Președintele rus Putin a pus presiune pe Duma de stat pentru implementarea de legislație în domeniul blockchain și cripto.

Legile prevăd că este interzisă derularea de activități de minare și comercializare a criptomonedelor precum bitcoin. Decizia a fost luată în baza recomandării Băncii Centrale a Rusiei, care este

“împotriva legalizării criptomonedelor ca mijloc de plată”.

Cu toate acestea Aksov a subliniat că este legală deținerea de Bitcoin. El a afirmat de asemenea că tehnologiile precum Lightning Network vor sprijini creșterea popularității BTC.

Poziția sa o contrazice pe cea a guvernatorului Băncii Centrale, Elvira Nabiullina. Anul trecut, în octombrie, ea a declarat că se bucură că ”nebunia cripto” începe să dispară.

Impact negativ asupra operațiunilor de minare

Rusia a devenit gazda unor operațiunie de minare cripto de amploare, în baza prețurilor scăzute ale electricității. De exemplu, în august anul trecut, regiunea Leningrad a deschis

“cel mai mare centru de prelucrare a datelor din Rusia, conceput pentru a extrage moneda digitală – Bitcoin”.

Ferma de minare a costat 500 milioane de ruble (7,3 milioane de dolari SUA) și avea mai mult de 3000 de echipamente cu o capacitate energetică de peste 20mW.

Odată cu aplicarea noii legislații, activitatea fermelor de acest tip va deveni ilegală.