Nicolas Maduro, președintele din Venezuela, a anunțat că moneda petro propusă de guvernanți va intra în pre-vânzare luna viitoare.

Marți, Maduro a semnat lucrarea albă. Acesta a spus că o vânzare inițială a jetoanelor o să înceapă pe 20 februarie. Președintele Maduro a spus că se fac planuri pentru utilizarea petro cu buletinul pe care îl au milioane de cetățeni din Venezuela.

Maduro a mai spus și că centrele de minare sunt acum puse la punct în cadrul instituțiilor de educație pentru a produce moneda. Aparent, ideea este o revizie la primul draft care propunea ca petro să fie preminată înainte de lansare.

În cadrul unei emisiuni de la televiziunea de stat, Maduro a spus că„Petro o să aibă un mare impact asupra felului în care se achiziționează monede străine de ctre stat și a felului în care se obțin bunuri și servicii de care este nevoie din întreaga lume.”

Controversata monedă a fost anunțată în decembrie naul trecut. Ținta declarată este să               evite sancțiunile financiare.

Congresul condus de opoziție a declarat că petro este „ilegal” și că de fapt ar împrumuta din rezervele de petrol ale țării. Așadar, mișcarea ar viola legile care specifică faptul că legislativul trebuie să aprobe împrumuturile guvernamentale.

„Nu este o criptomonedă, este o vânzre în avans a petrolului din Venezuela”, a spus legislatorul Jorge Millan la momentul respectiv, numind petro „o monedă făcută la comandă pentru corupție”.

În plus, pe 22 ianuarie, senatorul american Marco Rubio și Robert Mendez au criticat planurile de lansare ale Venezuelei într-o scrisoare deschisă către secretarul trezoreriei americane Steven Mnuchin.

Cei doi senatori au vrut să afle ce va face departamentul pentru a preveni țara să folosească petro pentru a evita sancțiunile americane.

„Este imperativ ca Departamentul Trezoreriei Americane să fie echipat cu unelte și mecanisme de combatere a utilizării criptomonedei pentru a evita sancțiunile americane în general, și în acest caz în particular”, au scris aceștia.