Ieri, prețul bitcoin a scăzut la minimele ultimelor cinci zile. Motivele pentru care a pierdut din valoare sunt însă destul de complicate.

La momentul scrierii articolului, prețul bitcoin a scăzut la 5493 de dolari americani. Conform CoinMarketCap, prețul BTC a crescut față de săptămâna trecută cu 3,3%, și cu 55% față de luna trecută.

Desigur, de vină pentru faptul că prețul bitcoin a scăzut este, după spusele analiștilor, bifurcația bitcoin gold. O nouă criptomonedă clonată după bitcoin, bitcoin gold este acum în plin proces de bifurcare la un nou blockchain, cu noi reguli. Bifurcația este un proces prin care blockchainul bitcoin se copiază și cei care dețin deja bitcoin primesc noi active digitale, altcoinul bitcoin gold.

Așa cum au explicat analiștii, printre care Spencer Bogart de la Blockchain Capital, scăderea ar putea să fie un semn că investitorii au început să mute fondurile către alte alternative, acum că bitcoin gold a inițiat bifurcația. Acesta spune că bitcoinul a crescut înainte de lansarea bifurcației, pentru că utilizatorii așteptau să primească bitcoin gold.

Cu toate acestea, nu este tocmai clar de ce traderii reacționează în acest fel. Noua criptomonedă nu a fost încă distribuită. Se poate ca investitorii să fi trecut pur și simplu la alte criptomonede, în idee că urmează să crească presiunea de vânzare înainte de distribuție.

Este greu de evaluat, însă următoarea întrebare este dacă s-a încheiat sau nu scăderea și dacă am trecut de minimul istoric.

prețul bitcoin a scăzut

Analiza de preț sugerează că este posibil ca prețul să continue să scadă înainte să crească din nou.

Graficul zilnic

Dacă lăsăm povestea cu bitcoin gold de-o parte, căderea de la maximele de 6100 de dolari poate fi pusă și pe seama condițiilor tehnice de supracumpărare. În această lumină, scăderea poate fi calificată ca o corecție sănătoasă.

Graficele arată:

  • Divergență a indexului de forță relativă a prețului (RSI) – deci o piață a urșilor
  • Divergență a indexului de flux monetar (MFI) – din nou, o piață pesimistă
  • Linia de suport (linia punctată albastră) se vede undeva la 5280$.

Așadar, este posibil ca prețul să ajungă undeva la 5280 de dolari americani. Dacă această linie de suport este spartă, atunci acest lucru ar putea să însemne că ne întoarcem la minimele din septembrie, la 2980 de dolari, mai degrabă decât spre maxima recentă de 6100.

Scenariul optimist – dacă prețul crește peste mișcările medii pe ultimele cinci zile (adică dacă depășește 5950 de dolari), atunci am putea să testăm din nou maximele de 6100$.