Prețul de echilibru al bitcoinului — Doi economiști au dezvoltat un model pentru evaluarea bitcoinului și a altor active, în rețelele financiare descentralizate.
Emiliano Pagnotta și Andrea Buraschi, profesori de finanțe la Școala de Afaceri Imperială din Londra, au propus o structură teoretică pentru rețele bazate pe dovada de lucru, care include bitcoinul și ethereum. Lucrarea lor este datată pe 21 martie anul acesta.
Analiza lor se concentrează pe două variabile principale – numărul de utilizatori, care reprezintă cererea și rata de hash oferită de mineri, care reprezintă partea de ofertă. Autorii subliniază că rețelele financiare descentralizate sunt unice și că jetoanele „servesc simultan două funcții”. Pe lângă faptul că funcționează ca un activ, îi motivează pe mineri să mențină rețeaua. Prețul de echilibru al bitcoinului este soluția pentru „o problemă cu punct fix care caracterizează interacțiunea dintre consumatori și mineri”, conform lucrării propuse.
Există două soluții pentru această problemă, la orice set de condiții, după cum scrie în lucrare. Una dintre soluții este… zero dolari.
Buraschi și Pagnotta au scris:
„Într-adevăr, dacă prețul bitcoinului ar fi zero, minerii nu ar oferi nici o resursă rețelei, iar încrederea în acesta ar fi tot zero. Consumatorii nu ar avea nici o utilitate de pe urma sistemului și nu ar plăti un preț pozitiv pentru bitcoin.”
Există însă și un preț de echilibru pozitiv, conform acestui model. Care este acea cifră depinde în special de rata de hash din rețea, de numărul de utilizatori din rețea la care ne putem aștepta și de valoarea pe care utilizatorii o pun pe rezistența rețelei la cenzură.
Acest cadru clarifică unele dintre ajustările recente ale prețului bitcoin. Conform modelului lui Pagnotta și lui Buraschi, schimbările regulatorii din China ar conta mai mult decât astfel de schimbări care ar avea loc în Marea Britanie. Chiar dacă ambele țări au un număr aproximativ egal de utilizatori bitcoin, China are mai mulți mineri, ceea ce înseamnă că restricțiile e acolo ar avea mai multe efecte asupra ratei de hash și, așadar, și asupra prețului.
Un factor pe care autorii nu l-au luat în calcul ar fi „motivele pur speculative”, despre care am putea spune că au afectat prețul bitcoin mai mult decât orice alți factori anul trecut.