Un alt dezvoltator Bitcoin Core, Mike Hearn, a părăsit echipa pe 14 ianuarie. Consecința a fost o scădere abruptă a valorii bitcoin și multe discuții pe tot Internetul. Care sunt adevăratele motivații din spatele plecării lui Mike Hearn?
Mike Hearn
Mike a dezvoltat versiunea Java pentru softwareul bitcoin și a lucrat cu tehnologia în jur de 5 ani. A renunțat la un loc de muncă bun ca inginer de securitate la Google, doar ca să-și riște cariera în lumea bitcoin. Asta ar trebui să îl facă mai puțin susceptibil că ar avea ceva interese obscure.
”Am petrecut mai bine de 5 ani ca dezvoltator bitcoin. Programul pe care l-am scris a fost folosit de milioane de utilizatori, sute de dezvoltatori, iar seminariile pe care le-am ținut au avut ca rezultat direct crearea a mai multe startupuri. Am discutat despre bitcoin la Sky TV și la știrile BBC. Am fost de multe ori citat de Economist ca fiind expert bitcoin și dezvoltator important. Am explicat cum funcționează bitcoin celor de la SEC, bancherilor și oamenilor de rând cu care m-am întâlnit în cafenele.”
Dar nu trebuie să uităm un lucru – interesele din spatele monedei bitcoin și criptomonedelor sunt uriașe, iar aici nu vorbim doar de recompensele minerilor. Dacă este ceva care poate ușura umanitatea de sistemele de prodcuție de bani pervertite ale băncilor centrale, acel lucru este bitcoinul (poate nimic altceva în lumea asta).
Dezvoltatorii bitcoin au primit în multe rânduri amenințări cu moartea, iar Mike ar putea să fie unul dintre aceștia, mai ales după marele scandal pe marginea schimbării dimensiunii blockului. După spusele lui Mike Hearn, pleacă pentru că experimentul bitcoin a eșuat iar situația pe care o descrie nu este una lejeră, dar cum putem avea încredere în el ținând cont de toată situația?
Mike Hearn este cel care a încercat să strecoare ”codul de blacklisting” în Bitcoin XT – un fragment de cod care ar marca bitcoinii și s-ar dovedi util în caz de furturi, dar nu a documentat acest lucru nicăieri. De asemenea a promovat alte funcționalități tehnice ascunse pentru a neutraliza utilizarea bitcoin pe rețeaua Tor, justificând adăugirea ca o metodă de a preveni atacurile DDoS asupra nodurilor bitcoin.
Teoria conspirației
Faptul că Mike Hearn a demisionat vine exact în conjuncție cu un thread interesant de pe Reddit, care explică faptul că bitcoinul este blestemat, că este inferior față de ethereum și că trebuie înlocuit.
Și asat nu e tot. În noiembrie 2015, Mike Hearn a intrat în echipa R3CEV, un proiect nou de criptomonedă susținut de 30 de bănci importante din întreaga lume.
În primul rând, alăturându-se unui proiect finanțat de bănci, Mike Hearn arată clar că nu a înțeles niciodată sau că nu avea de gând să urmeze motivațiile mai profunde din spatele creării Bitcoin – să tragem covorul de sub picioarele băncilor centrale.
Coincidențe se mai întâmplă în viață, dar în afaceri – mai puțin. Este posibil ca bitcoinul să aibă parte de un asalt organizat care să îi distrugă valoarea?
Un alt subiect interesant pe Reddit discută despre o dovadă irefutabilă că Mike Hearn ar fi în cârdășie cu organizația R3CEV pentru a distruge bitcoin.
Pare o săptămână aleasă de cineva pentru a propaga frică, nesiguranță și îndoială în spiritul bitcoin.
Bitcoin are câțiva mari dușmani – în primul rând băncile și guvernele, dar să nu uităm de criptomonedele din partea competiției. Iar proiectul R3CEV este o conjuncție a ambelor.
În afară de lumea monetară tradițională, dacă este cineva care are de câștigat de pe urma căderii bitcoin, acestea sunt altcoinurile. Mulți oameni au petrecut mult timp cu altcoinurile și cu proiectele blockchainurilor alternative. Unele au fost finanțate cu sute de mii de dolari, în unele cazuri chiar milioane și unii dintre acești investitori au foarte multă putere în mâinile lor.
Fran Strajnar, co-fondator la BraveNewCoin spune că probabil nu ar trebui să ne intereseze prea mult ce fac băncile.
”Realitatea este că vom vedea cu siguranță 5 sau 6 mari blockchainuri pentru diferite utilizări. Acest lucru nu poate fi oprit, pentru că acum oricine poate să scrie un blockchain, dar întrebarea este ce înseamnă acest lucru pentru bitcoin. Ar trebui să îi pese bitcoinului de ce fac oamenii ăștia? Aș spune să nu ne intereseze ce fac băncile. Bitcoinul este deja aici și are propriile probleme de scalabilitate. Dacă aceste probleme se rezolvă, bitcoinul își va vedea de treabă. Vom avea două comunități diferite – bitcoin și industria registrelor distributive, făcându-și treaba în sectoare diferite, și poate în 10-15 ani oamenii vor începe să vrea interoperabilitate între lanțurile private și bitcoin.”
Avem aici un grup de 30 de bănci care au investit o sumă necunoscută de bani într-un nou proiect de plockchain și probabil că trebuie să dezamorseze bitcoinul pentru a avea succes cu proiectul lor.
După părerea lui Oleg Khovayko, expert în informatică și director tehnic la Emercoin, R3CEV este un laborator, o entitate externă băncilor care le permite să se joace cu noua tehnologie fără să fie afectate de reglementările stringente ale băncilor.
”Băncile au parte de reglementări stricte. Din cauza asta, fiecare bancă serioasă are un departament legal puternic și fiecare acțiune a băncii este aprobată acolo.
Criptomoneda este însă ”terra incognita”, ceva ce pare să aibă relație cu banii, dar băncile nu se pot atinge de ea fără mănuși, și nimeni nu știe ce beneficii poate aduce blockchainul băncilor. Așadar, băncile au făcut acest consorțiu și cooperează pentru a crea o entitate externă – R3CEV. Dacă se întâmplă ceva acolo, ei nu vor fi afectați”
Standardul
Cu taote acestea, un înlocuitor pentru bitcoin nu este nici pe departe ușor de făcut, dintr-un motiv simplu – bitcoinul este standardul.
Era o vreme când Windowsul nu era la fel de bun ca acum. Era groaznic și comparativ cu MacOS sau AmigaOS era chiar teribil. În ciuda acestui lucru, Windows a continuat să vândă mult mai mult decât competitorii pentru că era deja pe mânile a milioane de utilzatori, avea o zonă de aplicații uriașă și calculatoarele erau mai ieftine, în unele cazuri mult mai ieftine decât Macurile sau dispozitivele Amigas. Era ca naiba, dar era standardul de facto.
Mai târziu MacOS și-a revenit și a fost reconstruit de geniul administrativ al lui Steve Jobs, dar Amiga a murit. Dacă n-ar fi fost Jobs, la fel s-ar fi întâmplat și cu MacOS.
Bitcoinul se află în aceeași situație – nu este cea mai bună tehnologie de pe piață, sunt câteva care sunt superioare tehnologic, dar bitcoinul a fost primul care a colonizat spațiul.
Este adoptat la scară imensă când îl privim în raport cu alte criptomonede și mulți oameni au investit în el, unii foarte mult, alții mult mai puțin, dar toată lumea din comunitatea bitcoin este interesată să îl țină în viață și să îl vadă că își continuă drumul.
În acest moment, bitcoinul este standardul de facto, și asta de departe. O conspirație de a-l desființa ar trebui privită ca o bizarerie sau cel puțin improbabilă. Ba din contră – sunt afaceri, există o luptă și exact asta se întâmplă.
Să ucizi bitcoinul este probabil mai greu decât își închipuie cineva. Un grup dispuse să omoare bitcoinul ar trebui să reușească nu doar să distrugă speranțele tuturor anarhiștilor și oamenilor care au înțeles ce sunt băncile centrale, ar trebui să reușească să implementeze o astfel de infrastructură uriașă cum bitcoinul are deja.
Centura de siguranță a monedei bitcoin – investiții de 1 miliard de dolari
Deocamdată, bitcoinul plutește în liniște pe o mare de 1 miliard de dolari investiți de mulți oameni, pe multe platforme diferite, servicii și aplicații. Nici o altă criptomonedă nu are o masă similară de bani ca parte din activele sale și e foarte probabil că nici una nu va mai avea așa ceva prea curând.
Grație acestor investiții, bitcoinul este deja folosit ca monedă reală în multe locuri, datorită adopției de către lanțuri mari de magazine ca TigerDirect, Dell, Microsoft și mulți alții. SHIFT Card de la Visa, în parteneriat cu Coinbase, permite utilizatorilor să plătească cu bitcoin în oricare dintre cele 38 de milioane de stații în care Visa este acceptată în întreaga lume. La o populație de 7,4 miliarde de oameni, putem vorbi despre un magazin pentru fiecare 200 de persoane. Nici o altă criptomonedă nu este atât de răspândită, de departe.
Prima criză din 2016
2015 a fost un an foarte interesant și mulți au prezis un 2016 și mai intens, dar asta nu înseamnă că o să avem calea pavată cu petale de trandafiri – bitcoin a trecut de stadiul în care râdeam și ignoram problemele și se află acum în stadiul în care trebuie să ducă o luptă.
Nu trebuie să uităm niciun moment că mulți oameni dintre cei care au intrat în sectorul criptomonedei nu sunt pe acest teritoriu pentru un ideal. Vor doar să facă bani. Este o piață mare cu previziuni de expansiune incredibile pentru următorii ani. Acești oameni nici n-ar clipi dacă moare bitcoinul, le este suficient să își scoată banii la timp.
Ce vedem acum este doar una dintre bătăliile prin care bitcoinul va trebui să treacă în viitorul apropiat. Este prima criză a anului 2016. Comunitatea bitcoin va trebui să se pregătească pentru o mare agitată.
Sursa – Marco E.G. Maltese via CoinTelegraph