Presa rusească a anunțat că noul prim-ministru al Rusiei, Mikhail Mishustin, a solicitat prioritizarea economiei digitale. Mishustin a fost confirmat pe post în cursul zilei de joi, după ce fostul guvern și prim ministru Dmitry Medvedev și-au anunțat demisia. Decizia a fost luată în baza modificărilor asupra Constituției ruse propuse de președintele Vladimir Putin.

Mikhail Mishustin a menționat că prioritățile sale vor fi reforma instituțiilor și dezvoltarea economiei digitale. El a declarat că țara ar trebui să implementeze tehnologii moderne ale informației, adăugând:

„Statul ar trebui să devină o platformă digitală creată pentru oameni.”

Anterior, Mishustin a fost șeful Serviciului Federal de Impozitare din Rusia.

Blockchain joacă un rol important pentru marile firme din Rusia

Marile firme rusești, inclusiv unele în care statul deține un interes semnificativ, au încep să testeze și să aplice tehnologia blockchain pentru diferite aspecte ale operațiunilor lor.

În decembrie 2019, operatorul național de rețea energetică din Rusia, Rosetti, a început să testeze o soluție blockchain pentru plăți în sectorul de energie electrică cu amănuntul. Compania urmărește să automatizeze și să facă mai transparente tranzacțiile între producători, furnizori și consumatori de energie.

În noiembrie anul trecut, cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, a devenit un pionier în soluții blockchain pentru acordurile de răscumpărare. Proiectul folosește contracte inteligente pentru a automatiza tranzacțiile de repo între părți. Statul rusesc deține un pachet majoritar în banca Sberbank.

Unii membri din comunitatea cripto consideră că Rusia are un rol important în dezvoltarea industriei blockchain. Un procent important dintre dezvoltatorii și programatorii blockhain provin din Rusia. De asemenea, anul trecut, CEO-ul exchange-ului Binance, Changpeng Zhao, l-a numit pe Putin drept cea mai influentă persoană din industria blockchain.

Legislație deficitară si prioritizarea economiei digitale

În prezent, Rusia nu are încă un cadru legal bine definit pentru criptomonede și active digitale. În ultimii ani au existat mai multe tentative de creare a unei definiții legale a criptomonedelor. Putin a solicitat de două ori până acum implementarea unui cadru legal pentru industrie. Remarci similare au fost făcute de Curtea Supremă de Arbitraj și de Financial Action Task Force (FATF).

Alte instituții, precum Banca centrală a Rusiei, susțin interzicerea folosirii criptomonedelor ca metodă de plată.

Un proiect de lege cu privire la ”Activele Financiare digitale” a fost aprobată de Duma de stat (parolamentul rusesc) în mai 2018. Ulterior, legea a fost returnată deoarece avea carențe semnificative în definirea termenilor. Proiectul nu includea definiții pentru criptomonede, tokenuri și industria de minare.

În noiembrie 2019, autoritățile de supraveghere au început să analizeze opțiuni de creare a unui cadru legal pentru confiscarea criptomonedelor.

CryptoZZ