Guvernul canadian a publicat pe data de 13 iunie proiectul de lege pentru piața cripto care să reglementeze monedele digitale. Participanții piețelor cripto din Canada apreciază că în forma actuală noua lege va genera pierderi de peste 60 de milioane de dolari în următorii 10 ani, însă vor îmbunătății reputația industriei și vor facilita colaborările internaționale.

Practic, formularea definițiilor monedelor digitale este destul de vagă, lăsând loc de interpretări: monedele digitale sunt definite ca ”informație care permite unei persoane sau entități acces la o monedă digitală” iar activitățile asociate includ ”serviciile de exchange de monede virtuale și servicii de transfer de valori”. Ultima definiție poate să fie interpretată pentru a include și minerii sau dezvoltatorii de aplicații pe bază de tokenuri.

Platformele de tip exchange de exemplu vor fi obligate să păstreze baze de date detaliate cu privire la identitatea utilizatorilor, să raporteze orice activitate suspicioasă, să publice politici operaționale și proceduri clare, să se supună proceselor de audit și de evaluare a riscurilor.

Avocatul Jason Beitchman, specializat în litigii cu privire la spălarea de bani și criptomonede, a explicat:

”Impactul asupra afacerilor bazate pe criptomonede va fi masiv. Această lege va avea un rol semnificativ în separarea participanților de pe piață, avantajându-i pe cei care iau măsuri din timp pentru a asigura conformarea la aceste reglementări. În viitorul apropiat, companiile cripto vor fi obligate să se concetreze pe aspecte de business pe care în prezent le ignoră – operațiuni, administrație și conformare legală.”

Amber D. Scott, CEO al companiei Outlier Solution, specializată pe consultanță legală pentru start-up-urile blockhain și cripto, a oferit punctul de vedere al industriei:

”Dacă definițiile existente sunt interpretate părtinitor, vor genera o dizlocare majoră în comunitățile blockchain și cripto care nu se așteptau să fie supuse unor astfel de reglementări. Asta include orice companie blockchain care a emis, vândut sau tranzacționat un token care se încadrează în definiția de monedă virtuală”

Proiectul de lege este disponibil pentru consultare timp de 90 de zile înainte de a fi introdus spre aprobare, iar întregul proces de aplicare poate să dureze până la 15 luni.