Banca Centrală din Suedia Riksbank a anunțat săptămâna trecută că va începe testele pentru o monedă digitală bazată pe blockchain – e-krona.

Proiectul pilot e-krona al Sveriges Riksbank este cea mai recentă încercare de monedă digitală a băncii centrale (CBDC). Reprezentanții instituției au oferit detalii cu privire la aspectele tehnice ale sistemului.

Construit de Accenture și bazat pe R3 Corda, procesele de monedă digitală ale Riksbank vor avea loc ca o simulare până în februarie 2021. Banca este dispusă să extindă proiectul cu încă șase ani dacă va fi necesar.

Pilotul nu va implica nici o bancă sau utilizatori finali; totul va fi simulat în cadrul rețelei închise a băncii centrale. Accenture pregătește încă sistemul final de testare, potrivit biroului de presă al Riksbank.

Această investigație cu privire la banii guvernamentali digitali va „crește cunoștințele Riksbank despre CBDC”, a declarat banca într-un raport. Dar, de asemenea, va îmbunătăți înțelegerea Riksbank despre DLT și tehnologia blockchain, două soluții tehnice pe care banca le-a considerat până acum prea „imature” pentru a fi utilizate pentru pilotul e-krona.

Proiectul pilot e-krona – Functionalitati

În sistemul simulat, nodul Riksbank va emite e-krona către nodurile participante, băncile. Băncile vor distribui apoi numerar digital utilizatorilor finali: consumatori și comercianți. Utilizatorii vor ține apoi e-krona în portofele digitale – pe smartphone-uri, tehnologii portabile, carduri – care fac „plăți peer-to-peer la fel de ușor ca la trimiterea unui text”, potrivit celui mai recent raport.

Sistemul va include unele caracteristici de centralizare. Doar Riksbank va avea controlul asupra rețelei sale private și va putea adăuga noi noduri de participanți la acel sistem.

Banca a subliniat că nu se va angaja încă să lanseze o e-krona sub orice formă. Aceasta este „în cele din urmă o decizie politică”, a spus Riksbank în raport. Însă pilotul pe tot parcursul anului va ilustra modul în care soluția tehnică DLT e-krona ar putea funcționa într-o țară în care utilizarea numerarului scade în fiecare zi.

CryptoZZ