Protocolul Handshake a fost creat de personalități importante din lumea cripto. Urmărește să răsplătească utilizatorii care stau la baza creării unei rețele descentralizate și independente similară cu Internetul.

Protocolul Handshake se preconizează că va acumula 136 de milioane de dolari. Dorește să distribuie tokenuri în valoare de 250$ fiecarui utilizator al site-urilor cu care compania colaborează. Dintre acestea fac parte GitHub, P2P Foundation și Freenode, un canal de chat pentru proiectele peer-to-peer.

Tokenuri adiționale vor fi transmise altor organizații non-profit precum Electronic Frontier Foundation sau Fundația Tor. Totodată în domeniile controlate de protocol vor fi distribuite acelora care pot dovedi criptografic că dețin unul dintre site-urile din top 80.000.

Scopul proiectului este de a recrea rețeaua Internet și este bazat pe contribuțiile lui Joseph Poon, creatorul rețelei Lightning, CEO-ul Purse, Andrew Lee, fondatorul Private Internet Access, Andrew Lee și directorul tehnic Christopher “J.J.” Jeffrey. Handshake este finanțat de 67 de persoane fizice și fonduri de investiții precum A16z, Founders Fund, Polychain Capital, Draper Associates.

Protocolul Handshake

Folosește un sistem simplu de înregistrare al interacțiunilor dintre utilizatori, similar proiectului Namecoin lansat la începuturile tehnologiei blockchain. Este dezvoltat de Purse ca un tip de fork al protocolului Bitcoin.

Poon susține că scopul este de a dezvolta un sistem bazat pe donații. Tokenurile urmează a fi distribuite similar cu modul în care Bitcoin a fost distribuit la apariția sa.

“Există o mulțime de elemente ce trebuie luate în calcul, precum noțiunile despre natura economiilor bazate pe donații (gift economies), poate că există acest joc emergent în care este în interesul propriu de a se asigura că majoritatea covârșitoare a tokneurilor este distribuită în mod corespunzător umanității”

a afirmat Poon

“Cred că ar putea exista evoluții interesante în acest sens și ar putea fi una din trăsăturile cheie pe care le poate oferi tehnologia blockchain”.

A mai adăugat acesta referindu-se la proiect.