Coindesk publică raportul pe 2018 privind evoluția industriei blockchain în ultimul an.

Publicat miercuri, raportul include o analiză generală a tehnologiei blockchain, ICO, tranzacții și investiții, reglementări și concluzii cu privire la evoluța pieței cripto din 2017.

Datele colectate de la cei aproximativ 3000 de respondenți la chestionarul Coindesk au relevat unul dintre cele mai interesante aspecte ale pieței de criptomonede: s-a dezvoltat fără a apela la credite.

Deși a fost acuzată de multe ori că este o bulă, piața de criptomonede a crescut cu aproape 1300% în ultimul an fără ca utilizatorii să apeleze la împrumuturi majore (sau dacă au facut-o le-au acoperit foarte rapid). Acest aspect este probabil unul dintre motivele care îi oferă o anumită stabilitate (spre deosebire de exemplu de bula imobiliară, care a fost bazată pe împrumuturi ipotecare masive).

bitcoin-invest

O altă concluzie este că piața s-a diversificat: dacă în ianuarie 2017 tranzacțiile cu bitcoin reprezentau 90% din piața cripto, lansarea aplicației ERC-20 a făcut ca ethereum să câștige foarte mulți utilizatori și o cotă de piață în creștere,  facilitată și de nesiguranța cu privire la adoptarea SegWit și de confuzia cu privire la separarea bitcoin și bitcoin cash.

Popularitatea ethereum a crescut enorm pe parcursul anului trecut, în special datorită faptului că majoritatea ICO-urilor lansate folosesc standardul ERC-20. De asemenea, ethereum a reușit să gestioneze aglomerările din rețea mai bine decât bitcoin, prin implementarea bifurcației Byzantium.

2017 ar fi putut reprezenta o prăbușire a pieței bitcoin după ce China a interzis ICOs și apoi exchange-urile de criptomonede. Cu toate acestea, ”taurii” aproape că nu au remarcat ieșirea de pe piață a celui mai mare jucător, deoarece Coreea de Sud a ocupat imediat nișa, cu cel mai mare volum de tranzacții de criptomonede.

Raportul publicat de Coindesk cuprinde peste 160 de slide-uri cu informații interesante și poate fi descarcat gratuit.