După ce au ajuns la maxime absolute în 2017 ,criptomonedele au început să bată în retragere, după mai mulți indicatori fundamentali, în primul trimestru al acestui an.
S-a răspândit neliniștea pe piață, în special din cauza nesiguranței regulatorii și a retragerii, după un an de creștere parabolică.
Ca să facă lumină pe primul trimestru al lui 2018, cei de la Coindesk au făcut raportul trimestrial Starea blockchain, care oferă o analiză detaliată pentru cele mai importante aspecte ale blockchainului.
Publicat luni, acest raport blockchain studiază bitcoinul și altcoinurile, tehnologia de registre distributive (DLT), lanțurile de consorțiu, ICO-urile, tradingul și investițiile, dar și reglementările. Oferă și rezultatele unui sondaj de peste 50 de întrebări, la care au participat mai mult de 420 de cititori ai publicației.
Mai jos sunt listate câteva din cele mai importante trenduri care definesc primul trimestru al lui 2018.
1. Piața urșilor pentru criptomonede
După ce a atins maxime de 20 000 de dolari în trimestrul trecut, bitcoinul a suferit un declin de 51% în primul trimestru. Alți indicatori importanți, cum ar fi volumele tranzacționate, numărul de tranzacții și volumele la schimburi au avut scăderi similare.
Cele mai multe altcoinuri au avut același parcurs și au luat-o la vale o dată cu bitcoinul. Coeficientul de corelație al profiturilor se află între 0,7 și 0,9 puncte. Întregul capital de piață a pierdut cam 348 de miliarde de dolari.
Cifrele sunt destul de sumbre, dar nu arată starea generală a pieței. 79% dintre respondenții la chestionar cred că această piață a urșilor o să fie pe termen scurt. 86% spun că aceasta a fost corelată cu supra-specula din trimestrul anterior, iar 62% cred că reglementările au fost factorul cel mai important.
2. Piața se maturizează
După introducerea contractelor future la finalul trimestrului patru, am văzut o creștere constantă a activității în primul trimestru. Atât pozițiile long cât și cele short au crescut. Este important de observat că cele de short sunt mai multe decât cele de long, cu aproape 5000 de shorturi și 3000 de longuri. Se pare că cei mai pesimiști dintre investitori sunt cei care profită de pe urma acestor contracte.
Acest lucru pare să fi contribuit și la scăderea de preț a activelor de la bază.
Conform cercetătorilor de la Banca de Rezerve din San Francisco, „noua oportunitate de investiții a dus la o scădere a cererii pe piața bitcoin spot, așadar și la o scădere de preț”
3. Minerii își păstrează optimismul
Chiar și așa, minerii nu par să fie descurajați de scădere. În trimestrul unu s-a văzut o creștere semnificativă a ratei de hash – suma de putere de procesare dedicată securizării rețelei bitcoin. Aceasta este divergentă față de volumul de piață, în loc să meargă în aceeași direcție, așa cum s-a întâmplat în T4 2017.Rata de hash a crescut cu 47% în ultimul trimestru, cu puține deviații.
Rata de hash s-a menținut puternică față de celelalte criptomonede. Bitcoin cash, criptomoneda care se află pe locul doi ca rată de hash, a avut în medie o creștere de doar 12% față de cea a bitcoinului în trimestrul trecut.
Este de asemenea important să spunem că minerii tind să aibă o viziune pe termen lung și să ofere un contrapunct la pesimismul pe termen scurt. 7% dintre respondenții la chestionar au răspuns că au învățat mai multe despre dinamicile mineritului în primul trimestru
4. Ne pândesc taxele
Taxele au fost pe primul loc în mintea multor investitori. Criptomonedele au generat, din câte se estimează, 70 de miliarde de dolari în taxe globale în 2017, în baza câștigurilor totale ale pieței și a mediei diferitelor rate de taxare guvernamentală.
Parametrii taxelor din jurul criptomonedelor sunt în continuă schimbare. 31% din respondenți au spus că plătesc taxe pe câștig. Totuși, numărul celor care sunt obligați să plătească taxe ar putea să fie mai mare decât numărul celor care raportează câștigurile.
Dintre respondenții americani, 82% au indicat că nu este tocmai ușor să înțelegi care sunt obligațiile fiscale, iar 62% din respondenții din afara Statelor Unite au spus același lucru. Aceste observații susțin teoria că oamenii (inclusiv autoritățile) sunt într-adevăr cunfuzi în legătură cu statutul legal și taxele pentru întreaga categorie de active.
Diferența de 20% dintre înțelegerea obligațiilor fiscale între respondenții americani și cei din afară ar putea să indice faptul că SUA nu a reușit să adopte următoarea generație de tehnologie financiară, în timp ce alte țări iau în considerare strategii mai prietenoase.
5. Continuă creșterea ICO-urilor
Activitatea pe piața de ICO este în continuare vioaie. S-au strâns 6,3 miliarde de dolari în primul trimestru. Analizele lunare ale strângerii de fonduri prin ICO arată că fiecare lună individuală a primului trimestru a fost mai performantă decât cifra record stabilită în luna decembrie.
ICO-ul de 1,7 miliarde al celor de la Telegram a fost de departe primul în top și a strâns 25% din finanțările pe primul trimestru. Următorul ICO ca mărime în această perioadă a fost Dragon, cu 320 de milioane de dolari. Fără Telegram, cifrele pentru luna martie ar fi fost sub cele din decembrie.
Totuși, câștigurile mari de pe urma ICO-urilor par să fie un trend în creștere. Sumele medii strânse aproape că s-au dublat față de T4, de la 16 milioane de dolari la 31 de milioane. Distribuția ICO-urilor a trecut la strângeri de fonduri mai consistente și mai puține propuneri în total.
Așadar, numărul de ICO-uri a scăzut de la maxima din decembrie de 78, în afară de o ușoară creștere în martie. Scăderea numărului de proiecte ICO ar putea să pară un semnal de pesimism pe piață. Chiar și așa, 40% dintre cei chestionați au participat la un ICO, comparativ cu 30% câți erau trimestrul trecut.
6. Scad comisioanele
Comisioanele pe tranzacții în rețeaua bitcoin au scăzut de la maxime drastice setate de creșterea ferventă în T4 2017, când unele zile aveau o medie de 40$. În primul trimestru al lui 2018, comisioanele s-au stabilit la o medie de 9,49 de dolari per tranzacție.
Cele mai multe dintre criptomonede au avut parte de scădere a comisioanelor de 60-90%, dar la o privire de ansamblu, nici nu au fost la fel de mari înainte de această perioadă pe care o studiem.
Comisioanele mari s-ar putea să îi fi descurajat pe utilizatori de la a face tranzacții. Este însă neobișnuit să vezi comisioanele care scad în continuare și totuși un număr al tranzacțiilor în declin/ Nivelul comisioanelor este de asemenea un barometru pentru cerere. Pe măsură ce tot mai mulți oameni au intrat pe piața cripto în T4, am văzut o creștere a comisioanelor. Așadar, o reducere ar putea să semnaleze că cererea este în scădere.
Există soluții pentru a mitiga pe mai departe comisioanele. Cea mai importantă este rețeaua lightning, care a făcut eforturi importante în primul trimestru și care arată ca o soluție de strat secundar stabilă și promițătoare pentru tranzacțiile mici și frecvente.
78% dintre respondenții la sondar consideră rețeaua lightning ca fiind pozitivă și abia așteaptă să o folosească. 21% consideră că lightning va centraliza și mai mult bitcoin. Alți 79% cred că nu va exista o schimbare sau mai puțină centralizare din această cauză.