Una dintre cele mai mari criptomonede ar putea să pună covorul roșu pentru mai mulți mineri controversați. Asta dacă unul dintre dezvoltatorii core obține ce caută.

Ne aflăm în centrul unui „război al minerilor”, așa cum îl numesc unii. Criptomonede printre care ethereum, monero și siacoin fac pași agresivi pentru a limita eficiența anumitor tipuri de hardware. Dezvoltatorul Cody Burns a publicat o propunere care ar schimba algoritmul de la ethereum classic pentru a acomoda noua tehnologie.

Dacă algoritmul este acceptat, schimbarea ar face din ethereum classic o anomalie în rândul criptomonedelor mari, ale căror comunități vor aparatele de minare puternice, ASIC-urile, ca pe o amenințare la menținerea competiției libere pentru recompense pe blockchainurile respective.

Temerea generală în legătură cu felul în care ASIC-urile ar putea să disturbe echilibrul criptomonedelor are motive foarte bune în spate. După mulți entuziaști cripto, problemele nu sunt doar speculații. Sunt de neevitat, dacă ne luăm după ce s-a văzut până acum în istoria monedelor digitale.

Un exemplu este blockchainul bitcoin. Plăcile grafice și aparatele de minare mai ieftine și mai puțin eficiente au fost eclipsate nu doar de ASIC-uri în sine, dar de câteva companii mari care au ajuns să domine crearea, marketarea și furnizarea lor.

Așadar, problema în rândul multor dezvoltatori este că lansarea de ASIC-uri este atât de problematică încât se merită să faci un update la software doar ca să eviți problemele. Dezvoltatorii monero de exemplu au mers într-atât de departe încât să le ceară tuturor utilizatorilor să instaleze codul care dă rezistență la ASIC-uri.

Burns vede însă și altă soluție.

„Principala problemă pe care o aud cel mai des nu este că ASIC-urile sunt rele în sine, ci că Bitmain sunt singura sursă de ASIC-uri.”

Burns crede că singura metodă să sporească competiția în zona de producție este să se ferească de centralizare permițând ASIC-urilor să își facă de cap.

Așadar, propunerea sa, ECIP-1043, caută să elimine un mecanism prin care algoritmul ethereum classic crează variante aleatorii în cerințele de stocare pe memorie. Este un cod care a fost făcut pentru a reduce eficiența ASIC-urilor.

Bun și pentru plăcile video

Dacă vi se pare prea controversat, Burns crede că este posibil să primească susținere pentru această idee.

De exemlu, nu doar că schimbarea va permite minarea de ethereum classic cu ASIC-uri, dar scade și nevoia de stocare în plus pe calculator și costurile de minare cu placa grafică. Inițiativa ar putea să le câștige inimile minerilor existenți care nu vor să plătească pentru hardware nou și îmbunătățit.

Pentru a face asta, Burns vrea să șteargă așa-zisa funcție DAG de pe ethereum classic.

Unul dintre aspectele pe care ethereum classic îl împarte cu rivalul ethereum este că la fiecare 100 de ore – ceea ce se numește „o epocă” – DAG adaugă date aleatorii la blockchain, care în schimb cauzează cerințele de stocare pentru cipurile de minare să crească.

Pentru a mina ether sau ether classic, hardwareul de minare trebuie să aibă suficientă memorie RAM pentru a face stocarea, dar și niște stocare de backup pe măsură ce cresc nevoile de memorie.

„Ideea din spate era că e costisitor să adaugi memorie RAM la un ASIC. Așadar o să facem ca cerințele de RAM să fie o țintă mobilă”, a spus Burns. „Cei care dezvoltă ASIC-uri vor crea echipament care va deveni demodat foarte rapid.”

În acest fel, DAG de pe ethereum și de pe ethereum classic a crescut de la 1GB la 2,5GB. După spusele lui Burns, cerințele au devenit cosisitoare și pentru minerii cu plăci grafice. Din cauza felului în care este programat DAG, cu timpul acest lucru o să devină și mai costisitor.

Cu DAG și cerințele de memorie ale blockchainului în sine, minerii cu placă grafică au nevoie de aproximativ 4GB de memorie pentru a lucra cu setul de date.

„Este un cost uriaș pentru un card care ar putea sau nu să te țină un an de zile.”

Ethereum a văzut mereu minerii ca pe „un rău necesar care va fi amputat dacă se poate”. Ethereum classic le-a permis însă minerilor să comenteze despre alegerile de design, pentru că sunt văzuți ca o măsură de securitate pe termen lung.

Așadar, crearea unei arhitecturi care ar putea să le facă rău minerilor, cum ar fi blocarea ASIC-urilor sau păstrarea cerințelor DAG, este considerată negativă după dezvoltatorii ethereum classic.

Riscurile pe care le aduc ASIC-urile

Să convingi toți utilizatorii de etheruem classic să meargă mai departe cu propunerea nu e chiar așa ușor.

Pentru început, comunitatea ethereum classic, care a continuat să opereze pe o iterație de la început a codului ethereum abandonată de dezvoltatorii originari, a mers pe calea sa – „codul este lege”. Așadar, este sub semnul întrebării dacă cei care tranzacționează ether classic or să vrea sau nu să schimbe acum legea.

Mai mult, dacă mișcarea este acceptată, vine cu riscurile ei. Ar fi nevoie de un upgrade la nivelul întregului sistem, sau mai precis de o bifurcație fermă ca să se poată activa. Ar avea nevoie de susținere unanimă din partea comunității de minare pentru a preveni o bifurcație.

Mai mult, pentru că resetarea DAG ar încuraja dezvoltarea ASIC, se pune problema că cel mai eficient hardware ar putea să preia controlul asupra rețelei și să scoată din schemă minarea cu placa grafică.

Burns a spus că pe termen lung, pentru că ASIC-urile sunt mai eficiente decât plăcile grafice, ar urma să fie o alegere mai bună pentru blockchainurile de tip dovadă-de-lucru.

„Dacă dovada-de-lucru este scopul pe termen lung al ethereum classic, sistemele au nevoie de echipament de minare mai eficient energetic. ASIC-urile sunt răspunsul pe termen lung de care avem nevoie.”

Burns a rezumat situația spunând:

„E mai puțin o problemă care ține de rezistența la ASIC-uri și mai mult una care ține de competitivitatea.”