Sunt 10 ani de când am zărit prima dată potențial în criptomonede. Am avut parte de suișuri și coborâșuri cu Bitcoin, dar astăzi sunt mai mult decât sigur că revoluția Bitcoin se va întâmpla.
În 2004 am aflat de la un industriaș Coreean că oamenii plăteau în fiat pentru obiecte digitale în jocuri ca „Lineage” care era un succes în Seoul. Mi-am dat seama că bunurile virtuale au un potențial de business uimitor.
Mai târziu, cam în 2011, Joel Yarmon mi-a prezentat Bitcoin. Pentru a obține expunere, l-a adus pe Peter Vincennes și compania lui, Coinlab în ecuație. Bitcoin era noua criptomonedă ce putea fi folosită pentru orice fel de plăți, nu numai microtranzacții în jocuri.
Am absorbit foarte repede principiile de bază bitcoin: mining, portofele ș.a. Numărul de bitcoin disponibil pentru minat fiind în scădere, însemna că valoarea monedei va crește.
Coinlab urma să devină un inovator axat pe bitcoin și mining. Fiul meu, Adam, a fost primul care a făcut o mică investiție în companie. Tot el a pus pe picioare un accelerator numit Boost VC, dedicat companiilor bitcoin și blockchain.
Cam în aceeași perioadă, la rugămintea mea Peter a cumpărat pentru mine bitcoin în valoare de 250.000 $. A cumpărat monedele la prețul de 6$ păstrându-le în Mt. Gox, cel mai mare exchange al vremii. A vrut să cumpere și procesoare rapide pentru minat de la Butterfly Labs pentru a scadea costurile dar ambele eforturi s-au dovedit zadarnice.
În primul rând, procesoarele au întârziat. Butterfly Labs au preferat să le păstreze pentru a mina, în loc să mi le expedieze. Pe când Peter a primit chip-urile ASIC, dificultatea de minat crescuse în mod dramatic. Între timp, monedele pe care le cumpărasem au fost „pierdute” de Mt. Gox.
Revoluția Bitcoin – Potențialul uriaș
În continuare sunt impresionat de posibilitățile pentru blockchain. Bitcoin este o criptomonedă acceptată peste tot, fără interferență sau dificultăți din partea guvernului. Este o soluție care nu impune proprietarului să dețină artă sau metale prețioase și care poate fi mutată doar în baza unui contract, fară a trebui să se supună greoaielor procese și reguli de contabilitate.
Un portofel poate oferi împuterniciri în cazul unui contract în tranziție, ca cele de cesiune. Se poate folosi pentru distribuirea dividentelor, a plăților, sau a acțiunilor. Blockchainul monitorizează date, bani, inventar, etc. Contractele „inteligente” pot fi concepute pentru a anticipa situații și a distribui fonduri în mod corespunzător.
Alimente și medicamente pot fi autentificate prin blockchain pentru a verifica proveniența lor. Iar guvernul poate manageria serviciile medicale și ajutoarele sociale. Blockchain este bugetarul perfect.
Schimbarea sosește
Multe industrii vor trece prin schimbări fundamentale pentru a se adapta la acest mod de gândire. Oamenii vor trebui să înțeleagă faptul că băncile vor fi curând înlocuite de computere care monitorizează fonduri prin blockchain. Operațiunile bancare vor fi mai simple și mai sigure, fără a se baza pe funcționari care lucrează într-o clădire.
S.U.A. a făcut mișcarea inteligentă de a păstra internetul gratiut, și fără legi pentru că astfel a încurajat antreprenori să dezvolte afaceri. Există multe paralele între bitcoin în ziua de azi și internetul anilor ’90. În 1994 internetul era utilizat doar de hackeri și hobby-iști. A durat mulți ani prentru ca expansiunea internetului să aibă loc, dar când s-a întâmplat, a transformat industrii.
Viziunea pe termen-lung în privința Bitcoin este să aducă lumii emanciparea economică. Este aici ca să democratizeze oportunitățile economice și sa reevalueze structura guvernamentală. Mă aștept că va schimba totul de la sistemul financiar și cel sanitar și până la democrație și formele de guvernământ.
Cu bune si cu rele, sunt sigur ca revoluția bitcoin este aproape.
Tim Draper pentru Coindesk.