Directorul companiei de investiții Lazard, Kenneth M Jacobs, a acordat un interviu revistei Bloomberg în care afirmă că dolarul american își pierde puterea financiară la nivel internațional și unul dintre posibilii înlocuitori poate fi Bitcoin.

Rezervele naționale sunt sume de bani în anumite valute stocate de băncile centrale. In prezent cele mai folosite la nivel mondial sunt dolarul american, euro, yenul japonez, lira sterlină și alte câteva valute aprobate de Fondul Monetar Internațional.

Este interesant de remarcat faptul că începând cu 2015, Yuan-ul chinez a fost aprobat pentru a deveni valută de rezervă globală ( global reserve currency). Acest fapt datorându-se faptului că China a crescut ca importanță în lume în calitatea de creditor și exportator.

Oficial, acordarea statutului de valută de rezervă globală se face be baza indicilor economici. Majoritatea analiștilor sunt de acord că puterea politică și reputația țărilor are un impact major asupra acestui statut.

Rezervele naționale – cripto

În interviul acordat Bloomberg, managerul Lazard și-a exprimat opinia că interesul mondial pentru criptomonede este un semnal că statutul dolarului american ca valută preferată este fragil, mai ales în contextul în care deciziile politice recente ale președintelui Trump au generat foarte multe tensiuni în relațiile cu Uniunea Europeană și celelalte puteri mondiale.

”În momentul de față, avem o politică externă unilaterală și o politică de schimb unilaterală. Asta înseamnă că tentăm lumea să caute o alternativă”, a afirmat Jacobs.

În opinia sa, faptul că Bitcoin are o natură descentralizată și un caracter similar cu aurul (în sensul de cantitate limitată) reprezintă un avantaj major pentru criptomonedă. Evoluția tehnologică și interesul țărilor pentru piața cripto poate conduce la ipoteza că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, Bitcoin să devină o alternativă pentru Băncile Naționale care doresc să creeze rezerve valutare într-o monedă independentă politic.

Binențeles, trebuie luat în calcul faptul că, în general, criptomonedele reprezintă o revoluție fundamentală a sistemelor financiare existente și, în același timp, generează o redefinire a modului în care este percepută puterea la nivel internațional. Din acest motiv, Jacobs concluzionează că este esențial să acordăm atenție sporită tehnologiileor emergente și criptomonedelor.