Iran a anunțat unele detalii cu privire la criptomoneda pe care dorește să o emită – Rialul digital – pentru a evita sancțiunile impuse de Statele Unite.

Conform declarațiilor Corporației pentru Servicii Informatice, criptomoneda iraniană va fi sprijinită pe rial și se bazează pe tehnologia Hyperledger Fabric.

Similar cu criptomonedele stabile, Rialul digital nu se va mina și va fi emisă pe baza deciziilor Băncii Centrale. De asemenea, accesul la istoricul tranzacțiilor va fi restricționat deoarece va fi înregistrat pe blockchain privat.

”Infrastructura se presupune a fi un ecosistem disponibil pentru băncile iraniene și companiile active din zona criptomonedelor doar după ce au fost testate și autorizate”

se menționează în presa locală.

Criptomoneda va fi lansată în două etape, deși nu au fost oferite date concrete de lansare. Inițial, Rialul digital va fi disponibil ca intrument de plată interbancar. Ulterior va putea fi utilizat ca intrument de plată național.

Saeed Mahdiyoun, directorul adjunct al Consiliului Suprem pentru Cyberspace (CSC), a declarat că președintele Iranului sprijină inițiativa, pe care o vede ca pe o metodă de a proteja economia de presiunile impuse de Statele Unite.

CSC este agenția guvernamentală care supervizează implementarea proiectului de implementare pentru Rialul digital

Mahdiyoun a declarat de asemenea că guvernul își va clarifica poziția cu privire la celalalte criptomonede până la sfârșitul lunii septembrie. În prezent, guvernul iranian nu încurajează utilizarea acestora, citând riscuri cu privire la spălarea de bani.

Cu toate acestea, cetățenii iraniei nu par afectați de poziția oficială față de Bitcoin și celelalte criptomonede. Motivați de slăbirea monedei naționale, ei au continuat să investească în Bitcoin și aur.

De altfel, în ultimele luni, exchange-urile locale au înregistrat creșteri semnificative de volum. Valoarea Bitcoin a ajuns până la 20.000$ pe piața neagră din Iran.

Se apreciază că până în prezent, iranienii au achiziționat criptomonede în valoare de 2.5 miliarde de dolari în speranța de a evita restricțiile economice locale.

Conflictul dintre Iran și Statele Unite a provocat un val de sprijin internațional. Qatar a promis un sprijin de 15 miliarde de dolari. Uniunea Europeană a oferit de asemenea un ajutor de 21 de miliarde de dolari. Fondurile sunt destinate pentru a combate sancțiunile impuse de administrația americană.