Președintele rus Vladimir Putin a angajat din câte se pare oameni să creeze o criptomonedă specială pentru a scăpa de sancțiunile aplicate Rusiei. Consultantul său economic a explicat că „mineritul nu este posibil” pentru criptorublă. Între timp, banca centrală a Rusiei și ministrul de finanțe s-au arătat sceptici în legătură cu această ”criptomonedă”.

Criptorubla, gândită pentru a scăpa de sancțiunile aplicate Rusiei

Putin caută din câte se pare metode de a crea o criptomonedă care să îi ajute să scape de sancțiunile aplicate Rusiei în relația cu țările vestice. Publicația Financial Times a raportat că oficialitățile din Moscova spun că Putin ar fi „antamat o echipă care să lucreze la crearea criptomonedei”.  Sergey Glazyev, unul din consultanții economici al lui Putin a spus la o întâlnire de guvern recentă că „o criptorublă ar fi o unealtă utilă pentru a scăpa de sancțiunile aplicate Rusiei pe plan internațional”.

„Acest instrument [criptorubla] este foarte potrivită pentru activități sensibile în numele statului. Putem să creăm conturi cu partenerii noștri din toată lumea fără să ținem cont de sancțiuni”. Acesta a adăugat că noua monedă ar fi „aceeași rublă, dar circulația sa ar fi oarecum restricționată”, permițând astfel Kremlinului să urmărească fiecare mișcare, după cum notează publicația.

Prima propunere a criptorublei

În octombrie 2017, Putin a ordonat crearea unei criptomonede naționale. Aceasta a fost numită criptorublă.

Ministrul comunicației și mass-media, Nikolay Nikiforov, a trimis prima propunere de creare a monedei o săptămână mai târziu. „Acestea sunt propuneri tehnologice”, a spus el la momentul respectiv, fără să dea mai multe detalii.

În luna noiembrie, ministrul adjunct de la finanțe Alexei Moiseev a dat indicii cum că criptorubla propusă s-ar putea să nu fie o criptomonedă în adevăratul sens al cuvântului. A sugerat ca numele să fie schimbat din criptorublă în cyber-rublă.

Versiunea lui Glazyev de criptorublă

Luna trecută, Glazyev a propus în mod independent versiunea sa de criptorublă și a sugerat folosirea acesteia pentru acordurile dintre stat și corporații. Acesta a spus într-un interviu pentru Kommersant că moneda va fi emisă de autorități. Minarea nu va fi posibilă.

„Este doar o decizie a autorităților să emită o formă non-fiat de unități monetare discrete. Rubla digitală garantează protecție 100% împotriva fraudelor și furtului. … Ori de câte ori este nevoie de folosirea targetată a banilor, fie că vorbim despre cheltuieli guvernamentale, investiții bugetare sau structuri bancare ori corporații, ea poate să fie folosită.”

Nu are suport din partea băncii centrale și a ministerului de finanțe

Glazyev este un susținător al criptorublei și vrea ca ea să fie creată cât mai rapid posibil. Miniștrii de finanțe și banca centrală sunt însă sceptici. Fiecare în parte au spus că nu văd o nevoie pentru criptorublă.

În timpul întâlnirii, la care a fost prezentat actul de reglementare pentru criptomonede și ICO-uri, Moiseev a spus că ministerul de finanțe nu se grăbește să creeze criptorubla. Săptămâna trecută, a fost citat de Interfax:

„Sincer să fiu, nici nu știu ce este o criptorublă … Înțeleg ce este o rublă electronică. Am înțeles ce este un portofel Yandex. … Dacă declari că renunțăm la principiul constituțional de a emite și produce bani prin banca centrală, atunci sigur, putem să facem criptorubla.”

Putin vrea să scape de sancțiuni aplicate Rusiei

Între timp, guvernatorul adjunct al băncii centrale Olga Skorobogatova a spus că banca „nu crede că această [criptorublă] este de dorit din punctul de vedere al macroeconomiei populației”

Cu toate acestea, a dezvăluit că banca ia în considerare „o monedă digitală supranațională în cadrul BRICS sau al Uniunii Economice Euroasiaice (EAEC)”. După spusele ei, banca rusească crede că emiterea unei criptomonede comune pentru mai multe țări este foarte promițătoare, în mai mare măsură decât pentru o singură națiune.

Te interesează subiectul? Citește mai multe despre întâlnirea lui Putin cu creatorul ethereum AICI și despre criptorublă AICI