Șapte națiuni membre UE s-au unit pentru a promova utilizarea tehnologiei blockchain în a ajuta serviciile guvernamentale și bunăstarea economică. Acestea sunt Franța, Italia, Spania, Malta, Cipru, Portugalia și Grecia.

Reprezentanții statelor sud-europene au semnat o declarație care propune adoptarea blockchain în regiune pentru a-și „transforma” economiile. Ei își doresc să inițieze o colaborare pentru dezvoltarea tehnologiei pentru a deveni „lideri regionale în acest sector.”

Declarația a fost semnată la Bruxelles, pe 4 decembrie.

Documentul suţine că blockchain poate schimba „datele problemei” făcând serviciile guvernamentale mai eficiente și mai transparente. De asemenea, aduce beneficii în sectoarele de educaţie şi sănătate, transport şi serviciile vamale. Tehnologia ajută la menţinerea unei evidenţe clare, transparente şi protejează anonimatul utilizatorilor.

„Acest demers nu numai ca va îmbunătăţi serviciile e-guvernamentale dar le va face mai transparente şi va reduce greutăţile administrative, va uşura colectarea taxelor vamale şi accesul la informaţii publice. ”

În ce privește reglementările ce trebuie adoptate în acest domeniu, declarația afirmă:

„Credem că orice legislaţie asupra Tehnologiilor Registrelor Distribuite ar trebui sa ţină seama de natura descentralizată a acestora şi să se bazeze pe principii fundamentale europene şi pe neutralitatea tehnologiilor. De asemenea, ar trebui să permită inovarea și experimentarea pentru ca sectorul public și privat să înțeleagă mai bine Tehnologiilor Registrelor Distribuite și să dezvolte modulele de utilizare.”

Acesta nu este primul demers pentru promovarea blockchain în Europa.

În noiembrie, Comisia Europeana a anunţat lansarea unei noi asociaţii bazate pe blockchain din care fac deja parte cinci unităţi bancare inclusv BBVA (Spania). Acea inițiativă încearcă să stabilească protocoale şi reguli pentru industrie şi să promoveze standardele blockchain ale UE la nivel internaţional.

 European Blockchain Partnership se extinde

 La începutul toamnei, Italia a devenit cel mai nou stat membru UE care s-a alăturat Parteneriatului European Blockchain (European Blockchain Partnership). Acesta a fost creat de reprezentanți ai industriei din Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Olanda și Irlanda.

Parteneriatul și-a declarat scopul de a

“crea o infrastructură pentru servicii blockchain la nivel european de servicii (EBSI) care să sprijine furnizarea de servicii publice digitale transfrontaliere, cu cele mai înalte standarde de securitate și confidențialitate”.