scăderea de 50% a bitcoinului — Bitcoinul a scăzut cu 50% în primele trei luni ale lui 2018. Este o scădere care marchează cel mai prost trimestru de până acum.

Dacă ne uităm pe indexul de preț, datele arată că înjumătățirea în valoare de anul acesta este cea mai proastă performanță trimestrială din istorie. Criptomoneda a suferit cea mai mare scădere trimestrială în T3 din 2011, când a scăzut cu 68%, de la 16,1 dolari la 5,14 dolari.

scăderea de 50% a bitcoinului — Interesant este că indexul arată clar că, încă din 2013, rareori a crescut bitcoinul în primul trimestru.

Magnitudinea declinului din 2018 nu ar trebui să surprindă pe nimeni, dacă ținem cont că moneda a avut parte de ralieri fără precedent, la maxime de aproape 20 000 de dolari la final de 2017.

Retragerea este cât de cât sănătoasă

La început de 2018, bitcoinul a scăzut aproape de 44% de la maximele din luna precedentă. Până în a doua săptămână a lunii ianuarie, criptomonedad ajunsese însă la 17 000 de dolari și a reînviat speranțele că piața își readună energiile și bate noi recorduri.

Totuși, temerile de reglementări mai stricte în Coreea de Sud și China a reușit să împingă prețul sub 10 000 de dolari pe 17 ianuarie. Faptul că Facebook a interzis reclamele la criptomonede pe 30 ianuarie a pus paie pe foc.

Februarie – revenirea în V prinde elan

Lichidarea a continuat în săptămânile următoare și a împins prețul la minime de 6000 de dolari pe 5 februarie. Structura de candelă numită coadă-lungă (long tail) de pe 6 februarie a fost urmată de o raliere abrută pe 20 februarie.

Din nou, creșterea de preț a crescut speranțele că o să avem o raliere la valori maxime, dar mutarea a rămas fără combustibil în apropiere de linia de trend descendentă și s-a stabilizat la 11 700 de dolari ca rezistență cheie pe graficele tehnice.

Martie – Bitcoinul este lovit. Investitorii se tem de „crucea morții”

Bitcoinul a scăzut cu mai mult de 30% după ce taurii nu au reușit să străpungă rezistența făcută de linia de trend la începutul lunii martie. Știrile au continuat să fie negative. Giganții Internetului, Google și Twitter, au interzis și ei reclamele la criptomonedă. Până la sfârșitul lui martie, bitcoinul a scăzut înapoi sub 7000 de dolari.

Cei care analizează graficele au observat că e posibil să apară o „crucea morții” – o intersecție care apare pe piața urșilor, între mișcarea medie pe 50 de zile și mișcarea medie pe 200 de zile. Acesta este un semnal care prevestește dezastre și care ar trebui să ducă la scăderi pe care nu le-am mai văzut din august 2017. Crucea morții a fost confirmată pe 30 martie, dar nu a avut un impact negativ asupra bitcoinului, probabil din cauza condițiilor de supravânzare reprezentate pe indexul de forță relativă (cifra RSI).

Concluzii

Trebuie să remarcăm că în ultimele 10 săptămâni, corelația dintre bursă și bitcoin a fost mai puternică. Asta îndică faptul că bitcoinul este perceput ca un activ de risc, nu ca un safe heaven ca aurul.

Mai mult, dacă ne uităm la „Kimchi premium” – diferența dintre prețul bitcoin la scshimburile din Coreea și prețurile la schimburile vestice – a scăzut abrupt în primul trimestru. Asta semnalizează că piețele s-au normalizat după schimbările regulatorii pe teritoriul Coreei.