Site-ul rusesc Coinspot.io a raportat un scandal în Rusia ce implică serviciul secret FSB și o mită de 1 milion de dolari în Bitcoin. Aparent, un grup de 15 agenți au solicitat suma respectivă pentru a renunța la acuzațiile de fraudă ale lui Erast Galumov.

Fraudă, servicii secrete și Bitcoin

La începutului lui 2018, Erast Galumov, fostul CEO al ziarului Izvestiya, a fost arestat pentru fraudă. El a fost acuzat de servicul de investigații FSB de fraudă în valoare de 43 milioane de ruble (670.000$).

Ulterior, agentul responsabil de caz, Kolbov, l-a contactat în secret pe fiul lui Galumov și i-a cerut mită. Suma solicitată a fost de 65 milioane de ruble (1 milion $) în Bitcoin.

De asemenea, Kolbov l-a avertizat pe fiul lui Galumov că riscă să fie arestat pentru complicitate la infracțiunile tatălui său. Alexander Galumov a fugit în Cipru, dar a raportat situația autorităților și a trimis 3 milioane de ruble în Bitcoin agentului.

După plata parțială a mitei, familia a putut să îl viziteze pe Galumov în închisoare.

Scandal în Rusia – Investigație în desfășurare

Investigația a relevat că acele criptomonede au ajuns într-un final la agentul Kolbov și la șeful său, Sergey Belousov.

Cei doi agenți FSB au fost arestați, iar restul echipei de 15 persoane ce s-au ocupat de caz sunt de asemenea sub suspiciune.

Între timp, Erast Galumov s-a declarat vinovat de infracțiunea de fraudă, contra sfaturilor avocaților săi. Avocații susțin că nu există suficiente dovezi în ce privește acuzațiile efecutate de FSB.
Autoritățile încearcă în prezent să identifice persoanele implicate în solicitarea mitei.

Rusia nu știe cum să abordeze criptomonedele

Scandalul FSB-Galumov a subliniat deficiențele legislației rusești cu privire la criptomonede. În ultimele luni, guvernul Rusiei a încercat să elaboreze un pachet de legi pentru domeniu. Parlamentarii nu par a fi capabili să înțeleagă natura rețelelor descentralizate. Noua lege are un limbaj prea general pentru a fi eficientă.

Legile cu privire la criptomonede se așteaptă să intre în funcțiune în trimestrul 4 al acestui an.