Schimbul Bitfinex, unul dintre cele mai mari schimburi cripto din lume, plănuiește se pare să se mute din Hong Kong în Elveția, în căutare de reglementări mai stabile și mai puțin restrictive.

Publicația elvețiană Handelszeitung raportează că schimbul Bitfinex este deja în discuții cu autoritățile elvețiene în legătură cu o mutare în Europa. Elveția este în capul listei pentru posibile destinații, dar și Londra este listată ca posibilă destinație alternativă, conform raportului.

Publicația îl citează direct pe directorul Bitfinex, Jean-Louis van der Velde, care se pare că le-a anunțat posibila mutare. Au avut loc „câteva întâlniri” între reprezentanți Bitfinex și Secretarul de Stat al Elveției pentru Afaceri Externe. Bitfinex a intrat de asemenea în contact și cu Johann Schneider-Ammann, director la Departamentul de Activități Economice, Educație și Cercetare. Într-un discurs la o conferință la început de an, Scheider-Ammann a făcut apel la guvernul elvețian să creeze un climat regulatoriu prietenos pentru industria cripto.

Directorul de la schimbul Bitfinex a spus că a avut „discuții constructive” cu autoritățile.

„Căutăm o nouă casă permanentă pentru schimbul Bitfinex și pentru compania-mamă, iFinex, unde vrem să ne adunăm toate operațiunile inițial risipite în mai multe locații”, a spus acesta.

În căutarea unei jurisdicții mai prietenoase

Schimbul Bitfinex se află pe locul cinci în lume, cu aproape jumătate de miliard în tranzacții în ultima zi. Dacă reușesc să facă o mutare de succes a companiei iFinex Elveția, ar putea ă devină nou AG (Aktiengelsellschaft) – companie publică limitată cacre își pune acțiunile la bursa publică. iFinex este deoamdată înregistrat în Insulele Virgine Britanice.

Mai mult, mutarea din Asia în Europa ar însemna că departamentele legale și de finanțe care operează din Elveția, împreună cu bazele de serviciu pentru clienți și dezvoltare, s-ar muta de asemenea în Elveția.

Bitfinex a avut parte de destule critici pentru legăturile cu Tether, un subsidiar iFinex care emite moneda tether (USDT), o monedă digitală cu prețul bazat pe valoare dolarului și care se tranzacționează la mai multe schimburi globale, inclusiv la Bitfinex. Relațiile cu auditorii care au avut însărcinarea să verifice balanțele de 2,3 miliarde de USDT aflați în circulație a avut mari probleme în ianuarie anul acesta. S-a pus sub semnul întrebării dacă jetonul este într-adevăr susținut de bani fiat.

Atât Bitfinex cât și tether au fost citați de CFTC, agenția fiscală americană, care consideră că acum Bitfinex caută să se conformeze la cerințele elvețienilor.

Directorul Bitfinex van der Velde a adăugat:

„Vrem să fim cel mai transparent schimb și să preîntâmpinăm cerințele autorităților elvețiene.”

Schimbul Bitfinex este acum al doilea care caută să iasă din Hong Kong în mai puțin de o săptămână. Și cei de la Binance, cel mai mare schimb cripto din lume, a anunțat că vrea să își stabilească o bază în Malta, despre care s-a spus că va deveni poate o nouă „insulă blockchain”.