Agenția de presă oficială din China, Xinhua, a făcut declarații în care critica criptomoneda și spunea că este o unealtă folosită de infractori pentru a scăpa de justiție. Agenția a spsus că autoritățile trebuie să ia atitudine fermă împotriva utilizării de criptomonedă, pentru a preveni infracțiunile. Interesant este că unele dintre propuneri par să indice că schimburile bitcoin din China vor funcționa în viitor cu licență. Agenția a adăugat că oficialitățile trebuie să controleze spațiul cu „mână de fier” (în traducere aproximativă). Trebuie spus că directorul de la Xinhua face parte din Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez.

Agenția de știri îndeamnă autoritățile să abordeze o politică de „toleranță zero” pentru infracțiunile legate de criptomonede.

Într-adevăr, autoritățile au interzis deja ICO-urile. Este ilegal pentru startup-urile din China să strângă bani folosind acest model de finanțare. Investitorii chinezi nu pot să investească nici în ICO-uri din afara Chinei. Deocamdată, autoritățile autoritățile au forțat și schimburile bitcoin din China să îți închidă porțile, în mod voluntar.

Unele dintre schimburile bitcoin din China s-au închis deja. Printre ele se numără și  BTCC care a fost până nu demult schimbul cu cea mai lungă activitate. Altora li s-a permis să funcționeze până la sfârșitul lui octombrie.

Mulți utilizatori de criptomonedă din China vor încerca să scape de reglementări. Se poate foarte bine să înceapă să folosească platforme de trading din afara țării. Locațiile preferate sunt deocamdată Japonia și Korea de Sud. Agenția de presă a subliniat faptul că există în continuare „viduri legislative” care merită atenție din partea guvernului.

„Încă există vid legislativ în domeniul monedelor virtuale. Asta înseamnă că guvernul și băncile centrale trebuie să le acorde atenție și să le reglementeze cât mai curând posibil” scrie agenția.

Xinhua continuă prin a cere măsuri regulatorii bine targetate. Se vrea emiterea de licențe, evidența clienților pentru a se respecta politicile anti-splălare de bani și de combaterea terorismului și limite de tranzacții.

Se pare că se lasă o poartă deschisă pentru posibile programe de licențe pentru schimburile bitcoin din China, care ar permite ca tranzacțiile să se desfășoare într-un mediu foarte reglementat.  Cu toate acestea, cnLedger a comentat că aceste licențe nu vor ieși pe piață prea curând.

Vrei să înțelegi mai bine conflictul dintre China și criptomonede ? Citește seria Războiul dintre bitcoin și China.