Miercuri SEC a publicat deciziile de respingere a celor nouă propuneri de Bitcoin ETF înaintate de companiile ProShares and Direxion. În urma acestora însă, conform anunțului secretarul comisiei, Brent Fields, SEC reevaluează deciziile.

Aparent, din comentariile analiștilor de piață din care reiese că documentele respective au fost elaborate în sistem copy/paste de către angajații comisiei. Astfel acestea au determinat autoritatea de supraveghere să mai analizeze încă o dată propunerile.

Hester Peirce, care s-a remarcat recent prin publicarea unei poziții opuse față de restul comisarilor SEC, a explicat că acesta este un proces utilizat destul de des în cadrul comisiei:

”În limbaj simplu: Comisia (președintele și comisarii) deleagă anumite sarcini personalului său. Atunci când personalul acționează în astfel de cazuri, acesta acționează în numele Comisiei. Comisia poate revizui acțiunea personalului, așa cum se va întâmpla acum aici”.

Cele nouă Bitcoin ETF respinse miercuri se bazau pe contractele Bitcoin futures tranzacționate pe bursele reglementate CBOE și CME. SEC a apreciat că volumele de tranzacție nu sunt suficient de mari. Totodată și că cele două burse nu pun la dispoziție suficiente informații despre indentitatea participanților pe această piață.

În această situație

Analiștii sunt de părere că SEC nu ar putea aproba aceste Bitcoin ETF. Asta până când volumele de tranzacții vor devin semnificative, ceea ce ar putea sa dureze câțiva ani.

Comisarul Hester Peirce a fost însă de părere că autoritatea de supraveghere nu ar trebui să își bazeze deciziile pe astfel de argumente. De asemenea, ea susține că respingerea propunerilor de Bitcoin ETF nu va face decât să descurajeze investitorii. Totodată poate să întârzie instituționalizarea piețelor BTC.

Asadar SEC reevaluează in continuare decizia de miercuri. Rămâne de văzut dacă presiunile din partea investitorilor interesați de derivativele cripto vor fi suficiente pentru a determina SEC să își modifice decizia în ce privește Bitcoin ETF.