Comunitatae de voluntari care dezvoltă codul pentru software-ul open-source al bitcoinului a intrat într-o nouă fază de testare a Martorului Segregat (SegWit), soluția de scalare propusă și populară în rândul utilizatorilor bitcoin.

Această nouă fază, în care s-a intrat week-endul trecut, vine la aproape șapte luni după ce Martorul Segregat a fost propus de Pieter Wuille, co-fondator al startupului bitcoin Blockstream, în cadrul conferinței Scaling Bitcoin din Hong Kong.

De atunci și până acum, upgrade-ul, cunoscut sub numele de SegWit, a fost testat atât de comunitatea Core cât și de diferite companii care operează în spațiull bitcoin. Recent, contributorii Core s-au întâlit față în față în Zurich pentru o analiză a codului.

Pentru a face o recapitulare: SegWit a fost propus ca o formulă de a crește eficient capacitatea blockurilor de tranzacții bitcoin, schimbând felul în care este folosit spațiul din interiorul blockului în loc să crească dimensiunea blockurilor de date de pe blockchain. Mai mult, upgrade-ul rezolvă problema maleabilității tranzacțiilor, sau faptul că se poate că identitatea tranzacției să fie schimbată înainte să fie confirmată de rețea.

Odată cu fuziunea codului inițial pentru SegWit într-o ramură principală a bazei de date bitcoin, poate începe o nouă fază de testare despre care dezvoltatorii spun că va aduce mai multe oportunități pentru un stress-testing al upgrade-ului și identificarea de buguri. Dezvoltatorii spun că acest lucru permite testarea SegWit în conjuncție cu alte funcționalități din codul bitcoin.

Pe de altă parte, SegWit mai are de lucru înainte de a deveni parte integrantă a rețelei.

Pentru început, codul nu conține elementele necesare pentru a fi activat. Acestea, conform echipei Core, vor fi scrise și adăugate după ce se vor face mai multe teste.

”Pașii pe termen scurt sunt portarea și teste suplimentare pentru utilizarea concretă pe rețeaua de teste. După aceea, urmează definirea activării parametrilor  și lansarea cu SegWit-ul activat. Sperăm să fie o soluție adoptată de mineri și de comunitate”

Procesul trecerii de la schițe la testare a avut parte de controverse.

Cei care susțin creșterea dimeniunii blockurilor de tranzacție pe rețeaua bitcoin au spus că SegWit este o metodă prea complexă pentru a scala sistemul, iar unii au mers atât de departe cât să spună că echipa Core ignoră interesele utilizatorilor bitcoin.

Comentarii recente din partea comunității de minare din China, dar și zvonurile recente cum că unii mineri ar putea să adopte o bifurcație fermă a rețelei ilustrează tensiunea care definește dezbaterea scalabilității.

O problemă de timp

Cu siguranță că întrebarea principală este când exact va deveni SegWit parte activă a rețelei?

În paralel cu testarea care continuă să aibă loc acum, dezvoltatorii vor face backport în Bitcoin Core 0.12. Asta înseamnă că vor lua noile elemente ale codului și le vor aplica la versiunile mai vechi.

Wladimir van der Laan a sugerat că acest proces ar putea să aibă loc luna viitoare, deși decizia aceasta depinde de felul în care se desfășoară următoarea fază de testare.

Tot în această fază, dezvoltatorii implicați în inițiativă speră să identifice buguri care există în cod. Ținând cont de valoarea de mai bine de 10 miliarde a pieței bitcoin, există un risc asociat cu orice schimbare majoră a felului în care funcționează sistemul.

Wuille a spus că aceste riscuri sunt reale, dar recunoscute de contributorii Core și de alții care testează SegWit.

”SegWit este fără doar și poate una dintre cele mai mari schimbări de regulament al consensului bitcoin, așadar există riscuri inerente. Cu toate acestea, este și schimbarea care are parte de cea mai mare atenție, analiză și testare datorită impactului pe care îl are. SUnt încrezător că dacă rămân buguri, vor fi unele minore descoperite în faza testnet.”

Pași către dezvoltare

Într-un fel, SegWit este o treaptă către alte schimbări propuse codului bitcoin.

Van der Laan, care a spus despre fuziunea de weekendul trecut că este ”un mare pas înainte” a indicat că lansarea SegWit le dă dezvoltatorilor șansa să adauge alte funcționalități bitcoinului.

Lansarea SegWit ar avea impact asupra altor aspecte ale dezvoltării bitcoin, inclusiv o propunere din partea contributorului Matt Corallo de a reduce timpul de propagare a blockurilor în rețea.

”Este necesară în mod special pentru că rezultă într-o creștere a dimensiunii blockului, care face problema întârzierilor de propagare chiar mai urgentă” a spus Wuille.

Sursa – Stan Higgins via CoinDesk