Două divizii energetice ale gigantului tehnologic german Siemens s-au alăturat unei platforme energetice bazate pe blockchain pentru a promova utilizarea tehnologiilor descentralizate în acest sector.

Potrivit Siemens, departamentele sale de management al energiei și de servicii de generare a energiei au încheiat un parteneriat cu platforma EnergyWeb Foundation (EWF). Aceasta a fost creată în 2017 pentru a elabora soluții de reglementare, operaționale și de piață pentru sectorul energetic.  Tehnologia blockchain din spatele EWF este de tip open-source și scalabilă.

Reprezentanții Siemens consideră că tehnologia blockchain va contribui la creșterea interoperabilității în zonă. Aceasta va facilita conectarea consumatorilor cu producătorii de energie și cu operatorii de rețea. Mai mult, tehnologia ar putea contribui la creșterea eficienței sistemelor energetice și ar permite noi forme de finanțare a proiectelor.

Declarația cu privire la noul parteneriat menționează, de asemenea, că Siemens utilizează deja blockchain însoțit de soluții de control microgrid pentru a optimiza controlul asupra consumului de energie.

De exemplu, în 2016, firma germană a colaborat cu compania LO3 Energy din SUA pentru a dezvolta microgrids care permit tranzacționarea locală între consumatorii de energie și producători pe o platformă de tip blockchain. Soluția a fost implementată într-unul din cartierele din New York, Brooklyn. Ea e a permis alimentarea surplusului de energie electrică înapoi în rețeaua locală și primirea de plăți de la cumpărătorii săi.

Ramura financiară a companiei, Siemens Financial Services (SFS), a participat în luna august la un proiect pilot blockchain pentru garanții bancare. Acesta a utilizat tehnologia R3 Corda și a inclus compania multinațională bancară și de servicii financiare UK Standard Chartered (SC).

Blockchain pentru sectorul energetic

Blockchain este testat activ de către principalii jucători din industria energetică din diferite țări. De exemplu, compania majoră de utilități din Singapore SP a lansat o piață blockchain pentru comercializarea energiei solare. SP asigură transportul de energie electrică și gaze pe teritoriul Singapore.

De asemenea, în Asia, cel mai mare furnizor de energie KEPCO din Coreea de Sud va utiliza blockchain și alte soluții inovatoare pentru dezvoltarea sistemului microgrid.