În comunitatea cripto se știe că stocarea bitcoinilor pe telefonul mobil nu e cea mai bună idee. Hackerii mai sofisticați au venit cu metode tot mai elaborate ca să compromită securitatea telefoanelor mobile. Odată ce au acces, nu le e deloc greu să exporte cheile private și să stoarcă banii din portofele. Cei care au creat SikurPhone cred că au un dispozitiv destul de sigur să rezolve această problemă.

SikurPhone – este destul de sigur pentru generația cripto?

Dispozitivul a fost lansat ieri. Prioritatea celor care l-au construit a fost securitatea. Cunoscut sub numele de SikurPhone, are un portofel de monede digitale și mai multe funcționalități care cresc securitatea, într-o perioadă în care hackerii sunt tot mai sofisticați.

Telefonul în sine se bazează pe o versiune customizată de Android 7.0. Specificațiile nu sunt însă tocmai impresionante. Are un ecran de 5.5 inci, Full HD, procesor MediaTek MT6750, 4GB memorie RAM și 64GB spațiu de stocare, baterie de 2800mAh și o cameră de 13MP. Nimic impresionant.

Cu toate acestea, SikurPhone nu este făcut pentru utilizatorii obișnuiți. În ciuda faptului că este un dispozitiv Android, nu are acces la Play Store și nu rulează aplicații care nu au fost aprobate de Sikur. Arată profesional și vrea să atragă utilizatori din mediul de afaceri și din guverne.

Directorul operațional de la Sikur, Alexandre Vasconcelos, a discutat cu un reporter de la Mashable la Congresul de la Barcelona dedicat dispozitivelor mobile.

„Dacă îți pierzi telefonul, putem să ștergem datele de la distanță. Cumperi un telefon nou, te înregistrezi iar fondurile tale sunt în siguranță, pentru că parolele tale private sunt stocate la noi pe cloud.”

Deja ar trebui să vă sune toate semnalele de alarmă. Parolele private, stocate pe cloud? Cu siguranță că riscurile sunt la fel de mari ca păstrarea criptomonedei la schimburi. Practic, fisele sunt la mila hackerilor.

Vasconcelos nu este de aceeași părere. Sikur au angajat de curând o echipă de hackerir care să încerce să le compromită securitatea. HackerOne, cum sunt cunoscuți aceștia, „nu au reușit să penetreze scutul SIkur”.

SikurPhone nu este singurul dispozitiv mobil care se adresează utilizatorilor de criptomonedă și altora care sunt preocupați de securitate. Anul trecut, Sirin Labs a lansat telefonul Finney. Acesta este primul dispozitiv bazat pe blockchain lansat de companie.

Se pot face deja precomenzi pentru SikurPhone, care urmează să intre pe piață în luna august. Prețul este de 799 de dolari iar compania acceptă plata cu BitPay și PayPal.