Un producător de bancnote smart a lansat bancnote bitcoin la un magazin din Singapore. Acestesa sunt făcute să facă circulația criptomonedelor la fel de simplă ca banii de hârtie și sunt disponibile în denominații de 0,01 și 0,05 BTC.

Producătorul de bancnote smart Tangem a anunțat joi lansarea de bancnote bitcoin smart la Megafash Suntech City Store din Singapore.

Aceștia au scris în anunț:

„Disponibile imediat în denominații de 0,01 și 0,05 BTC, bancnotele Tangem îmbunătățesc radical simplitatea și securitatea atunci când obții, ai sau circuli criptomonede, fie că ești un utilizator sofisticat sau nou.”

Originari în așa-numita vale cripto, în orașul elvețian Zug, cei de la Tangem au de asemenea birouri în Singapore, Moscova și China, după datele de pe site.

Compania spune că „oferă prima tranșă de 10 000 de bancnote bitcoin produse partenerilor doritori și distribuitorilor din întreaga lume, pentru testări comerciale.”

Cum funcționează bancnotele de la Tangem

Tangem explică faptul că bancnotele lor smart sunt „comparabile cu o bancnotă bine protejată, din hârtie”. Acestea sunt „destul de ieftine cât să treacă de la o persoană la alta”. Discutând despre cât de ușor sunt de folosit, reprezentanții au spus că „nu există o infrastructură specială sau aplicații complicate – doar scanezi bancnota cu un telefon smart care are capabilități NFC ca să fii 100% sigur că este un activ valid”.

Transferul este anonim și instantaneu, după spusele celor de la Tangem. „Dai mai departe, fizic, tot portofelul, împreună cu parolele private blockchain. Fără comisioane de tranzacții, fără să trebuiască să aștepți confirmarea pe blockchain. Mai mult, compania spune că bancnotele sunt echipate cu protecție EAL6+ aplicată tuturor criptomonedelor. Parolele private nu pot să fie recuperate, ceea ce înseamnă că aceste bancnote bitcoin nu pot să fie replicate.”

Competitorii de la Opendime oferă de multă vreme un produs fizic care are un scop similar dar arată mai mult ca un stick USB, fără nimic printat.

Problema securității

Hardwareul Tangem este bazat pe chipurile semiconductoare de la Samsung, S3D350A. Compania pretinde că oferă „prima soluție de stocare de pe piață cu criterii de securitate criptografică certificate EAL6+ și EMVCo”.

La fel ca în cazul oricărui produs de timp firmware din spațiul cripto, auditul de securitate și codul open-source sunt foarte importante pentru a câștiga încrederea utilizatorilor și pentru a fi siguri că firma nu are acces la fondurile stocate pe produs. La acest moment, cei de la Tangem au publicat doar codul disponibil pentru Android și iOS pe Github.

Cu toate acestea, compania pretinde că a făcut public tot codul open-source pentru firmware, printr-o firmă de securitate elvețiană, Kudelski Group. Au adăugat că această companie a făcut o recenzie detaliată și audit al securității comprehensiv al arhitecturii produsului.