Blockchain dă naștere la conceptul de web 3.0

Numeroasele nemulțumiri ale publicului legate de platformele actuale de social media și alte rețele existente alături de evoluția aplicațiilor descentralizate dau naștere la un nou fenomen. Așa numitul Web 3.0 se bazează pe tehnologia blockchain și încearcă să soluționeze problemele legate de protecția datelor personale ale utilizatorilor.

Ceea ce știm astăzi ca Web 2.0 s-a transformat într-un sistem guvernat de interesele corporațiilor, care facilitează distribuirea și stocarea datelor private la scară globală. Drept urmare, companii precum Google, Facebook, Yahoo sunt capabile să prezică multe lucruri despre comportamentul nostru (unele dintre ele putând fi intruzive și realizate fără conținutul explicit al unui individ).

Noul val de tehnologii de rețea care sunt denumite “Web 3.0” promit să returneze puterea internetului în mâinile utilizatorilor. În esență, Web 3.0 folosește module peer-to-peer (p2p), cum ar fi blockchain, pentru a proteja datele utilizatorilor, limitând accesul corporațiilor la acestea.

Weekend de stabilitate pentru piața cripto

În acest weekend, prețurile criptomonedelor de top s-au menținut stabile, cu variații de aproximativ 1%. Bitcoin rămâne constant la aproximativ 6500$, cu un volum de tranzacții de 3.5 miliarde de dolari.

Este interesant de remarcat faptul că la sfârșitul săptămânii anterioare, platforma OKEx a anunțat că va delista 50 tokenuri, decizie motivată de performanța slabă a acestora.

Ucraina planifică să legalizeze criptomonedele și sectorul fintech în 3 ani

Guvernul ucrainean a anunțat că intenționează să legalizeze criptomonedele și să reglementeze pe deplin sectorul fintech ca parte a unei noi politici publice elaborate de ministerul economiei. Procesul poate dura până la trei ani pentru a finaliza, însă în cele din urmă industria construită în jurul activelor digitale ar trebui să devină o parte legitimă a economiei țării.

Noua legislație va fi implementata în două etape. Statutul juridic al criptomonedelor, al platformelor de tranzacționare și al altor entități care se ocupă de activele digitale trebuie stabilit în 2018 și 2019. Până la sfârșitul anului viitor, guvernul ucrainean va reglementa întregul sector.

Platforma descentralizată Gab, suspendată pentru promovarea de discursuri extremiste

Gab.ai este o platformă de mesagerie instant creată în 2016 creată ca alternativă la Twitter și promovată ca rețea socială ce susține libera exprimare. Gab este considerată ca platforma preferată a organizațiilor de extremă dreapta. În acest weekend, unul dintre utilizatori a fost arestat pentru un atac armat asupra unei sinagogi din Pittsburgh, în care au murit 11 oameni și alți 6 au fost răniți. Anterior, suspectul postase intențiile sale pe platformă.

Site-ul Gab a fost suspendat, după ce sâmbătă reprezentanții companiei au anunțat că PayPal a închis contul companiei, fără a oferi justificări suplimentare. Notificarea trimisă menționează că procesorul de plăți a închis contul Gab pe baza prevederilor ce le conferă dreptul de închide orice cont la discreție.

CEO-ul companiei, Andrew Torka, a declarat că va face tot posibilul pentru a repune în funcțiune serviciile, cu toate că majoritatea investitorilor în companie s-au retras după acest scandal.