GBI – O nouă schemă Ponzi închisă de autoritățile din New York

Un tribunal federal din New York a ordonat ca fondul de hedging cripto Gelfman Blueprint, Inc. (GBI) să plătească o amendă de peste 2,5 milioane de dolari pentru operarea unei scheme frauduloase Ponzi.

GBI este o corporație cu sediul în New York și fond de hedging Bitcoin (BTC), înființată în 2014. Site-ul companiei afirmă că până în 2015 a avut 85 de clienți și 2,367 BTC în gestiune.

CFTC a acuzat GBI că a susținut o schemă Ponzi din 2014 până în 2016, spunând investitorilor că a dezvoltat un algoritm de calculator numit “Jigsaw”, care a permis obținerea unor profituri substanțiale. În realitate, întreaga schemă a fost o fraudă sub forma unei scheme Ponzi.

GBI și CEO-ul Nicholas Gelfman au acumulat fraudulos peste 600.000 de dolari de la cel puțin 80 de clienți. În plus, Gelfman a inventat un hack pentru a ascunde pierderile de tranzacționare înregistrate. În cele din urmă aproape toate fondurile clienților au fost pierdute.

Piața cripto scade ușor după ce Bitcoin coboară sub 6500$

În ultimele 24 de ore, prețul Bitcoin a scăzut sub 6500$, odată cu reducerea volumul de tranzacții de la 5 miliarde la 3.8 miliade de dolari.

Celalalte criptomonede au continuat să scadă cu procente între 2 și 5%, astfel încât evaluarea totală a pieței a ajuns la 208 miliarde de dolari.

Per ansamblu, evoluția prețurilor se menține relativ stabilă. Atmosfera în rândul investitorilor este în continuare pozitivă. Cu toate acestea, scăderea volumului poate fi un indicator al unei tendințe de scădere în următoarele zile datorită lipsei de interes a investitorilor.

TRON, acuzat că a indus în eroare investitorii

Săptămâna aceasta, fondatorul TRON, Justin Sun, a anunțat pe Twitter un ”parteneriat” cu gigantul chinez Baidu. Ulterior, s-a dovedit că în realitate, Tron va achiziționa servicii de cloud de la Baidu pentru dezvoltarea propriei infrastructuri.

Membrii comunității cripto au comentat că strategia adoptată de Sun induce în eroare investitorii. Asta deoarece nu este vorba despre un parteneriat real.

Ari Paul, co-fondatorul Blocktower și un investitor proeminent în cripto, a exprimat cel mai simplu situația:

“Presupunând că cele de mai jos sunt corecte, acest lucru merită să fie numit marketing înșelător. Dacă achiziționez un computer cu Microsoft Windows instalat, nu pot să pretind că am colaborat cu Microsoft fără a clarifica natura limitată a “parteneriatului.””

După publicarea anunțului, prețul TRON a crescut cu 2%, însă ulterior a scăzut cu 3%.

SEC lansează o nouă divizie dedicată blockchain și fintech

Autoritatea de reglementare SEC a anunțat că va lansa o nouă divizie pentru a simplifica demararea firmelor fintech, inclusiv cele care lansează ofertele inițiale de monede (ICO). Rolul acestui departament va fi de a facilita navigarea implicațiilor juridice ale produselor lor.

Centrul strategic pentru inovație și tehnologie financiară (FinHub) va acționa ca un punct central pentru interacțiunea cu antreprenorii și dezvoltatorii din lumea tehnologiei financiare. Este dedicat în special celor care se axează pe tehnologia DLT, consultanță de investiții, criptomonede, blockchain și inteligență artificială.

FinHub va publica informațiile furnizate de SEC și va colabora cu alte autorități de reglementare, atât interne, cât și internaționale, cu privire la tehnologiile emergente.

În plus, FinHub va găzdui un Forum FinTech axat în special pe DLT și active digitale anul viitor.