Poliția din Islanda caută câteva sute de mineri bitcoin | Schimburile din Japonia se autoreglementează, după atacul hackerilor | O casă de amanet din Ucraina lansează împrumuturi garantate în criptomonedă | Bittrex blochează accesul în Coreea de Nord, Iran, Crimea, Siria și Cuba
Poliția din Islanda caută câteva sute de mineri bitcoin
Poliția investighează furtul a sute de mineri de criptomonedă în Islanda și a pus sub arest deja mai multe persoane.
Agenția Associated Press a raportat că undeva la 600 de mineri – care încă nu au fost recuperați – au fost furați în patru incidente separate, în lunile decembrie și ianuarie.
Unsprezece oameni, inclusiv un paznic, au fost arestați în cadrul investigațiilor marii lovituri bitcoin. Doi dintre cei arestați au rămas în custodie. Nu este însă clar ce rol au jucat ei în această operațiune.
Oficialitățile din Islanda au comunicat că furtul, în valoare de aproape 2 milioane de dolari, este cea mai mare lovitură din istoria locală. Comisarul de poliție Olafur Kjartannson, care lucrează în regiunea de sud-vest, Reykjanes, unde cele două furturi au avut loc, a spus că a fost o operațiune „la o scară nemaivăzută”.
„Toate dovezile ne indică faptul că este vorba despre un grup infracțional organizat”, a spus acesta.
Islanda se laudă cu un ecosistem de minare puternic, mulțumită industriei de centre de date și accesului la surse de energie geotermale. Recent, politicienii islandezi au început să ia în calcul taxarea operațiunilor de minare.
Nu este deloc surprinzător că aparatele de minare au fost ținta hoților, ținând cont de creșterea prețului la criptomonede în ultimele luni. Nu este primul incident de acest fel. Mai bine de 165 de mineri au fost furați de la complexul de minare BTCS din statul american Carolina de Nord în 2016.
Schimburile din Japonia se autoreglementează, după atacul hackerilor
Șaisprezece schimburi de criptomonedă din Japonia au format o nouă organizație de auto-reglementare. Inițiativa vine după ce în luna ianuarie hackerii au furat 500 de milioane de dolari dintr-unul din schimburile japoneze.
Conform unor rapoarte recente, schimburile de criptomonedă cu licență vor fi reprezentate de două organizații de comerț din Japonia, care vor lucra la crearea unor standarde pentru Agenția de Servicii Financiare (FSA). Ideea este ca schimburile să se coordoneze și să creeze măsuri de securitate. Grupul va căuta să dezvolte și un standard pentru activitățile legate de ICO-uri.
Formarea noii organizații, care deocamdată nu are un nume, vine după ce două grupuri comerciale – Asociația Afacerilor cu Criptomonedă (JCBA) și Asociația Blockchain din Japonia – au căzut la înțelegere săptămâna trecută.
Taizen Okuyama, președinte la firma Money Partners Group și vice-președinte la JCBA și Yuzo Kano, director la bitFlyer și JBA vor servi ca director și adjunct al grupului.
Inițiativa confirmă rapoartele precendente cum că se încearcă dezvoltarea de standarde oficiale comune pentru schimburile japoneze. În acest fel, speră să recâștige încrederea publicului, după ce în urma unui atac al hackerilor, Coinchack au pierdut 500 de milioane de dolari în NEM.
Schimbul Coincheck nu primise aprobare de la autoritățile financiare din cauza unor probleme de securitate, în legătură cu care cei de la FSA i-au avertizat chiar înainte de atac.
O casă de amanet din Ucraina lansează împrumuturi garantate în criptomonedă
O importantă rețea de case de amanet din Ucraina a lansat un nou serviciu de împrumut, cu garanție în criptomonedă. Cu peste 300 de sedii, brokerul plănuiește să ofere împrumuturi în funcție de tipul, suma și prețul colateralelor.
Fondat în 1993, Skarbnytsya pretinde să fie „primul și cel mai mare lanț de case de amanet privat din Kiev și Ucraina”. Conform siteului, compania are milioane de clienți, peste 1000 de angajați și operează mai mult de 300 de sedii.
Skarbnytsya a anunțat săptămâna trecută că, în colaborare cu partenerii săi, va începe să ofere împrumuturi cu colaterale în criptomonedă. Directorul departamentului de marketing, Ivan Ipatov, a comentat pe marginea subiectului.
„Implementarea acestui proiect se datorează dezvoltării rapide a criptomonedelor și blockchainului în lume. Clienții noștri vor putea să folosească banii și în același timp să primească un venit de pe urma creșterii criptomonedelor în viitor.”
Reprezentanții companiei au subliniat că vor face procesul de obținere a împrimuturilor în baza criptomonedelor „cât mai simplu posibil, fără formalități nenecesare.”
În procesul de aprobare, compania spune că va determina „termenul limită și suma împrumutată” în baza tipului și volumului criptomonedei folosite ca și colateral. Pentru fiecare contract, sistemul informatic va stabili automat suma și prețul. „Asta înseamnă că dacă prețul criptomonedelor crește, este posibil să primească împrumuturi mai mari”, a explicat brokerul de la casa de amanet.
Fără să dea mai multe detalii despre termenii pe care îi vor aplica, cei de la Skarbnytsya au scris că „în caz de scădere de preț, cel împrumutat are destul timp să se hotărască ce va face cu activele.”
Cei care dețin criptomonede pot să obțină împrumuturi în hrivinia ucraineană pentru o perioadă de până la 31 de zile, cu opțiunea de a amâna plata.
„Odată ce împrumutul este plătit în întregime, toată suma de criptomonede, care ar fi fost transferată sub formă de colaterale, va fi înapoiată împrumutatului.”
Cei de la Skarbnytsya au spus că nu vor exista și „comisioane adiționale și taxe ascunse.”
Bittrex blochează accesul în Coreea de Nord, Iran, Crimea, Siria și Cuba
Traderii ruși sunt îngrijorați că nu vor mai putea să acceseze serviciile Bittrex odată ce noua formă de termeni și condiții se aplică luna aceasta. Începând cu 9 martie, schimbul va bloca oficial rezidenții din Coreea de Nord, Iran, regiunea Crimeea, Siria și Cuba de la accesul la serviciile de trading.
Luna trecută, schimbul de criptomonedă din Las Vegas a publicat o versiune nouă de termeni și condiții care intră în vigoare pe 9 martie.
Conform acestora, compania va interzice „cetățenilor sau rezidenților oricărui stat, țară, teritoriu sau jurisdicție care are embargou din partea Statelor Unite” de la accesarea serviciilor Bittrex.
Ca rezultat, traderii ruși sunt îngrijorați că sancțiunile aplicate Federației Ruse în 2014 ar putea să le stopeze și lor accesul la conturile Bittrex. Mai mulți traderi au contactat direct personalul schimbului și au primit confirmarea că nu vor fi interzise și tranzacțiile cu țări care au „sancțiuni economice.”
Noua listă a locațiilor restricționate pare să fie parte dintr-o inițiativă începută anul trecut.
În 2017, presa raporta că Bittrex începuse deja să închidă conturile iranienilor fără preaviz sau anunțuri, încă din luna octombrie. Schimbul a fost acuzat că nu răspunde cererilor de suport din partea cetățenilor iranieni, care nu mai pot să își recupereze fondurile.