Evoluția prețurilor

Bitcoin a avut o creștere de 15% în a doua săptămână a lunii aprilie, după ce a început luna cu o scădere de 20%. La începutul săptămânii s-a înregistrat o stabilizare la 7100$, urmată de o creștere rapidă, depășind 8000$. Pentru prima dată în ultimele săptămâni au apărut declarații care previzionează creșteri majore, similar cu declarațiile de la începutul lui 2017. Cu toate că prețul a crescu, dominanța pe piață a bitcoin a scăzut ușor.

Ethereum a crescut cu 30% în această săptămână, după o perioadă de stabilitate ce a urmat câteva săptămâni de scăderi majore. Analiștii sunt optimiști, mai ales că în zilele următoare proiectul Golem va fi lansat pe blockchain. Golem este un proiect peer-to-peer care permite utilizatorilor să ”închirieze” puterea de procesare suplimentară și se află în lucru de peste 3 ani.

Piața cripto a crescut per ansmablu cu 20% în această săptămână, ajungând la 325 miliarde de dolari. Cel mai probabil, evoluția se datorează creșterii valorii bitcoin, mai ales că în ultimele săptămâni volumul a rămas constant la 250 miliarde.

Știri

Interdicția emisă de președintele SUA a avut efect opus. Reprezentanții guvernului venezuelean au declarat că ordinul executiv al lui Trump care interzice implicarea americanilor în tranzacțiile cu Petro a fost de fapt publicitate gratuită pentru criptomonedă și a stârnit interesul investitorilor. Declarațiile trebuie privite în context, petro fiind un proiect foarte controversat, iar afirmațiile că Venezuela a reușit să strângă 5 miliarde de dolari în cadrul ICO-ului au fost contrazise de numeroase surse. Autoritățile venezuelene au susținut de asemenea că impactul Petro se va simți în 3-6 luni.

Pakistan a interzis băncilor să efectueze tranzacțiii cu criptomonede, în mod similar cu India. Decizia este ambiguă și controversată, dar a fost adoptată anterior în diverse forme de Bolivia, China, Ecuador, Colombia, Russia, Vietnam, Bangladesh și Nigeria.

JP Morgan, dat în judecată pentru comisioanele impuse celor care utilizează cardurile emise de grupul de bănci pentru achiziția de criptomonede. După ce anterior directorul Jamie Dimon a declarat bitcoin o ”fraudă”, compania este acum subiectul unui proces în care sunt acuzați că au impus taxe și comisioane nejustificate și ilegale clienților care folosesc carduri de credit pentru achiziția de criptomonede.

Exchange-ul Bitfinex este investigat sub acuzația de spălare de bani. Autoritățile poloneze investighează acuzațiile conform cărora exchange-ul Bitfinex a spălat 1,27 miliarde zloți (aproximativ 371 miliaone de dolari) proveniți de la cartelurile de droguri columbiene. Columbia a interzis cripomonedele în 2016 deoarece pot fi folosite pentru spălarea de bani.

Nano (XRB), dat în judecată pentru a forța un fork. Exchange-ul BitGrail a fost atacat iar investitorii care au pierdut fonduri au dat în judecată dezvoltatorii Nano, solicitând un fork care să le returneze sumele pierdute. În mod normal, securitatea fondurilor este responsabilitatea exchange-urilor, însă dezvoltatorii Nano ar fi declarat relații apropiate cu fondatorul Bitgrail, astfel încât pot fi considerați responsabili pentru aceste vulnerabilități. În cazul în care procesul este câștigat de investori, se va crea un precendent periculos pentru toate cazurile de hack-uri.

Vitalik Buterin se opune unui hard fork care să blocheze minarea ASIC. Propunerea de blocare a mineritului pe baza de ASIC a devenit foarte populară în comunitatea Ethereum, justificată de temerile cu privire la centralizare, însă co-fondatorul Vitalik a solicitat ca ideea să fie abandonată. Motivul principal este că va genera o comunitate divizată, așa cum s-a întâmplat cu Monero, pierzându-se din vedere aspectele mai importante cu privire la dezvoltarea criptomonedei.