Ransomware-ul bitcoin ar putea să fie eliminat în totalitate
Ransomware-ul este o problemă veche. A apărut în 1989, după ce Joseph Popp a creat primul malware, cunoscut sub numele de AIDS sau PC Cyborg. După 27 de ani, utilizatorii de Internet încă sunt ținta unor versiuni mai avansate ale acestui malware care ia ostatice datele din calculator. Aproape toate ransomware-urile cer diferite sume de bani trimise în bitcoin către creatorul sau distribuitorul de malware pentru ca acesta să primească parola de decriptare și să recâștige accesul la fișiere.
Ușurința tranzacțiilor și un anumit grad de anonimitate oferit de tranzacțiile bitcoin a făcut-o moneda preferată a infractorilor cibernetici. Această problemă însă ar putea fi eliminată în viitorul apropiat. Atunci când bitcoinul a apărut, oamenii credeau că moneda digitală este complet anonimă și greu de urmărit. Cu toate acestea, o combinație de blockchain transparent care înregistrează toate tranzacțiile și metodele de urmărire a demonstrat acum că tranzacțiile bitcoin sunt pseudoanonime în cel mai bun caz și că, cu puțin efort, identitatea oamenilor care fac tranzacții bitcoin poate fi dezvăluită.
Kaspersky Labs a făcut eforturi pentru a urmări cu succes câteva persoane suspectate de infracțiuni cibernetice din spatele atacurilor ransomware. Firma de securitate cibernetică a urmărit firul tranzacțiilor bitcoin pe blockchain pentru a-i descoperi pe cei din spatele lor. Tehnica de a urmări banii nu este una nouă. Autoritțile fac asta de zeci de ani. Singura diferență este că acum banii nu vin sub formă de banconte sau transferuri electronice în rețelele bancare ci sub forma unro hashuri criptografice înregistrate pe un registru descentralizat transparent, adică blockchainul.
Câteva firme de securitate pe Internet și-au dedicat resursele pentru a urmări aceste tranzacții până când ajung pe un site public sau schimb de bitcoin, iar de acolo pot să facă backtracking până ajung la suspect. Caleb Denton, cercetător de securitate la SentinelOne a explicat care sunt eforturile care se fac în acest sens. Crede că în curând va exista suficientă tehnologie disponibilă pentru a urmări tranzacțiile bitcoin care vor pune în sfârșit capăt atacurilor ransomware sau altor infracțiuni care implică moneda bitcoin.
Mai multe informații aici
Lira sterlină continuă să scadă. Investitorii nu se îndreaptă încă spre moneda digitală
Valul de știri negative despre lira sterlină nu face ca alte monede să își ia avânt. Dolarul american este în continuare slab față de euro și yen.
Săptămâna aceasta nu a fost una prea grozavă pentru lira sterlină. Din câte se pare, moneda continuă să își piardă valoarea, iar banca centrală vrea să creeze un pachet de stimuli. Dacă banca engleză are un cuvânt de spus în această problemă, va introduce detensionări monetare în luna august. În paralel, PIB-ul își continuă și el declinul, iar săptămâna aceasta a mai pierdut 3,1%. De altfel, în ultimele săptămâni, lira sterlină și-a pierdut din valoare în fiecare săptămână. Acest trend va continua în următoarea perioadă, după cum arată lucrurile. Mai ales acum că banca centrală a anunțat că s-ar putea să fie obligată să pună în aplicare detensionări financiare spre finalul anului. Brexitul nu a ajutat nici el la îmbunătățirea situației.
Ca rezultat al programului de detensionare monetară, banca angliei va trebui să scadă ratele încă de luna viitoare. Asta ar putea să însemne că băncile care nu se confruntă încă cu dobânzi negative vor ajunge destul de aproape de această problemă. Mai mult, cei care au deja dobânzi negative vor trebui să le scadă și mai mult.
A devenit evident că investitorii realizează în sfârșit că Brexitul nu poate fi evitat. Deși votul public a arătat intenția de a părăsi UE, încă mai existau îndoieli. Unii își exprimau îngrijorearea în legătură cu votul și au cerut un al doilea referendum, însă acesta nu are șanse să se întâmple iar Brexitul va fi finalizat în următoarele săptămâni.
Toate aceste știri negative nu au făcut nici celelalte monede să crească. Dolarul american este încă în scădere față de euro și yen. Rămâne de vîzut dacă acest trend va continua. Depinde în mare parte de rezervafederală și de cum vor reuși să amâne creșterea ratelor din nou.
Deși bitcoinul ar putea să ajute situația, investitorii încă nu se înghesuie la schimburile de cirptomonedă. Nu s-a observat o creștere semnificativă în volumele tranzacționate în ultimele săptămâni. Acestea fiind spuse, bitcoinul se menține cu ușurință relativă în această perioadă de tensiuni economice. Acum că Brexitul s-a finalizat, va fi interesant de văzut dacă apar schimbări în această privință.
Mai multe informații aici
Ucraina urmează să găzduiască prima licitație blockchain
Ucrainienii pregătesc prima licitație bazată pe blockchain. Este vorba despre o licitație online descentralizată care va avea loc pe 7 iulie 2016. Un grup de dezvoltatori se concentrează pe crearea unei platforme de licitații descentralizate, iar decizia a fost luată pentru a populariza conceptele Fintech în țară pentru anii care urmează.
Compania din spatele acestei idei este DistributedLabs, care a scris întregul cod pentru protocolul acesteia sub formă de voluntariat. MicrosoftAzure joacă un rol important în inițiativă, datorită soluțiiilor de stocare în cloud. Mai mult, dezvoltatorii au testat intens conceptul pe serverele Azure.
Este interesant de notat faptul că această idee are tot suportul din partea guvernului ucrainean. S-a ajuns la un acord pentru această platformă de licitații bazată pe blockcahin încă din luna martie 2016. Obiectivul principal este atragerea investitorilor și utilizatorilor din toate regiunile Ucrainei. Mai mult, se fac planuri pentru a permite vânzarea de licențe emise de stat, dar nu este sigur când se va putea pune în aplicare această idee.
Printre bunurile licitate se numără bunuri imobiliare și proprietăți ale statului. Datorită naturii descentralizate a acestui sistem bazat pe blockchain, va fi imposibil ca cineva să preia controlul sistemului. În plus, transparența procesului este foarte importantă. Nu mai poate fi vorba despre licitații ușile închise, iar toate datele vor fi publice și ușor de accesat pentru toată lumea.
Prima licitație bazată pe blockchain de pe platformă va avea loc în doar două zile, pe 7 iulie 2016.
Mai multe informații aici
Hackerii au luat în vizor o bancă ucraineană și au furat 10 milioane de dolari prin SWIFT
O bancă ucraineană al cărei nume nu a fost făcut public a pierdut mai bine de 10 milioane de dolari upă ce hackerii au spart sistemul și au furat bani.
Băncile au acum nevoie urgentă de soluții de transfer de fonduri bazate pe blockchain, pentru că sistemele convenționale sunt compromise frecvent. Rețeaua SWIFT, folosită la scară mare de băncile din întreaga lume pentru transferuri de fonduri electronice a fost afectată de mai multe atacuri până acum, iar băncile au pierdut sume masive de bani.
După incidentul recent în care hackerii au furat bani care aparțineau Băncii Centrale din Bangladesh, o bancă din Ucraina a fost luată în vizor de hackeri, care au reușit să primească acces în sistemele informatice ale băncii. Banii au fost transferați de la bancă la conturi offshore folosind sistemul de transfer inter-bancar SWIFT.
Banca afectată de atac a cerut membrilor Sistemului de Audit și Control să investigheze incidnetul și să rezolve problemele cauzate de hackeri în timpul atacului. Investigatorii au menționat într-o declarație că nu este vorba despre un incident izolat și că multe bănci din zonă au fost ținta atacurilor și încercărilor hackerilor de a sparge sistemele informatice. Conform declarațiilor, zeci de bănci (în special în Ucraina și Rusia) au fost compromise și s-au furat sute de milioane de dolari. Băncile nu fac publice astfel de informații și se tem de publicitatea negativă pe care le-ar aduce-o astfel de anunțuri.
În acest moment, nu sunt date suficiente pentru a determina numărul de bănci vizate de atacuri sau fondurile pierdute.
Pe de altă parte, SWIFT a lucrat la sporirea securității rețelei, dar va dura ceva timp până când rețeaua de securitate pentru transferul interbancar de fonduri să fie îmbunătățit. Consorțiumul R3 al instituțiilor bancare internaționale lucrează acum la alternative pentru SWIFT, bazate pe blockchain. Rețeaua dezvoltată de R3 va fi folosită de băncile parteneree pentru a finanța transferurile pe un blockchain privat.
Multe bănci favorizează aplicațiile bazate pe blockchain privat mai degrabă decât pe blockchain public, ceea ce, din nou, este o problemă. Securitatea blockchianului este direct proporțională cu numărul de mineri din rețea. Blockchainurile private vor avea un număr limitat de membri în rețea, făcând infrastructura susceptibilă atacurilor.
Până când SWIFT va implementa funcționalități de securitate suplimentare, singura soluție pentru a preveni alte atacuri din partea hackerilor este ca băncile să își sporească securitatea și să se asigure că sistemele lor nu sunt compromise. Sectorul bancar ar trebui de asemenea să se concentreze pe implementarea de soluții blockchain sigure pentru transferul de fonduri cât mai curând.
Săptămâna blockchain în China – evenimentul anului 2016 pentru dezvoltatorii și oamenii de afaceri din comunitatea crypto
Unul dintre cele mai importante evenimente blockchain de anul acesta va avea loc în Shanghai, în perioada 19-24 septembrie. Este vorba despre o conferință internațională de o săptămână care va combina stilul conferinței DevCon concentrată pe dezvoltatori și summitul focusat pe afaceri Second Global Blockchain.
Deocamdată avem o listă de 40 de vorbitori din diferite domenii, inclusiv reprezentanți de la Microsoft, UBS, Santander, Ernest & Young și mulți alții, dar și experți blockchain de la Ethereum, HyperLedger, R3, Ethcore, Circle, ConsenSys, OpenBazaar, Zcash, etc.
Shanghai International Blockchain Week va fi cel mai probabil unul dintre evenimentele importante ale anului, iar comunitatea se va aduna pentru a reflecta asupra evenimentelor din 2016, un an în care blockchainul a fost în lumina reflectoarelor.
”S-au făcut multe progrese, per total, în China, într-o perioadă scurtă de timp și sperăm că acest lucru se va dezvolta în ceva concret și benefic pentru industria financiară” a spus purtătorul de cuvânt al Wanxiang Blockchain Labs, care a adăugat că în cadrul conferinței va face mai multe anunțuri oficiale, printre care ChinaLedger, o alianță a 11 xchimburi regionale de comodități, echități și bunuri financiare condusă de Wanxiang Blockchain Labs.
Conferința va dedica o zi întreagă demo-urilor în care antreprenorii pot să prezinte produse blockchain.
Mai multe informații aici