Bitcoinul, evaluat ca ”paradis sigur” comparativ cu celelalte monede

Bitcoinul a avut parte de critici pe canalele mainstream când vine vorba despre valoarea și relevanța sa ca monedă globală. O parte dintre aceste critici vin din temeri și ignoranță a ceea ce reprezintă bitcoinul, în timp ce altele sunt bazate, în mod legitim, pe evenimente recente ca prăbușirea Hash Ocean.

Cu toate acestea, bitcoinul s-a dovedit a fi foarte valoros și relevant pentru cei care încearcă să își protejeze banii într-o perioadă de turbulențe economice. Oamenii nu mai sunt la fel de sceptici odată ce fac puțină cercetare și descoperă valoarea impresionantă pe care o oferă moneda digitală. Când tragem linia, investițiile inteligente migrează către bitcoin, iar media mainstream începe să observe acest lucru.

În lumea economiei, termenul de ”paradis sigur” este un termen relativ. De la căderea din 2013, odată cu prăbușirea Mt. Gox, până la începtul lui 2015, bitcoin a fost văzut prost, după ce a crescut cu 800% iar apoi s-a prăbușit la nivelele precedente. Acum, nu mai comentează nimen, mai ales cei care au investit în lira sterlină și euro.

Conform publicației Bloomberg, bitcoinul a devenit mai puțin volatil decât lira după Brexit, lucru care nu se va schimba o perioadă. Valoarea lirei a scăzut la valorile minime din ultimii 30 de ani iar investitorii se duc rapid către bitcoin pentru a scăpa de tensiuni.

Conform spuselor lui Jesse Powell, director executiv la schimbul Kraken, mulți oameni cumpără bitcoin cu lira sterlină sau euro. Volumul bazat pe euro s-a dublat și s-a văzut o creștere abruptă pe această piață.

Bitcoinul a fost moneda cu cea mai bună performanță din lume în 2015 și a avut o creștere de peste 35% față de dolarul american. Anul 2016 s-a dovedit a fi chiar mai bun decât atât. Bitcoinul a început anul în jurul prețului de 430$ iar acum se învârte în zona de 650$, o creștere de aproape 50%.

Cei care au investit în bitcoin prosperă, în timp ce aceia înfundați în euro și liră sterlină se hotărăsc să se împrietenească cu ”banii de pe internet” așa cum nu au făcut-o niciodată.

Mai multe informații aici

Primul furnizor VPN părăseșete Rusia din cauza noii legislații

Private Internet Access, un furnizor VPN străin, a anunțat că stopează toate operațiunile din Rusia din cauza unei noi legislații.

Conform unei notificări trimise cliențior, rușii au adoptat o nouă lege care cere tuturor furnizorilor de servicii să înregistreze traficul regional pe o perioadă de un an. Această nouă cerință i-a făcut pe cei de la PIA să își mute afacerile.

Furnizorul a scris pe blog:

Ne-am hotărât să nu mai facem afaceri pe teritoriul Rusiei. Vom evalua alte țări și politici.

Edward Snowden a criticat și el noua lege, numind-o extremă și prohibitivă din punct de vedere al costurilor.

Putin a semnat o lege care violează nu doar drepturile omului, ci și bunul simț. O zi tristă pentru Rusia

PIA spune că faptul că au făcut o prioritate din confidențialitatea utilizatorilor îi face o țintă pentru guvernul rus.

Din cauza articolelor impuse, o parte din serverele noastre din Rusia au fost recent confiscate de autorități, fără să fim notificați în prealabil sau să existe un proces. Credem că acest lucru se datorează faptului că suntem cei mai vocali

În ciuda faptului că le-au fost confiscate serverele, PIA și-a asigurat utilizatorii că datele nu le-au fost compromise.

Din fericire, din moment ce nu înregistrăm trafic sau date, nu a fost compromisă confidențialitatea. Utilizatorii noștri au parte de confidențialitate și siguranță, și le vor avea întotdeauna. După ce am aflat situația, am întrerupt imediat contactul cu Rusia și nu vom mai desfășura activități în regiune.

Acesta este doar o mică parte dintr-o lungă istorie a luptelor pentru libertatea Internetului. Când Națiunile Unite au adoptat o rezoluție prin care declarau accesul la Internet ca fiind un drept uman, Rusia a fost printre statele membre care s-a opus viguros.

Mai multe informații aici 

S-ar putea ca criptarea de astăzi să nu fie pregătită pentru atacurile de mâine

Google se pregătește pentru un viitor care pare inevitabil. La fel ca bug-ul millennium de la finalul anilor 90, calculatoarele cuantice par să fie următoarea provocare a epocii în securitatea Internetului și criptare.

Principala problemă este că în viitorul apropiat informațiile personale ar putea să fie mai puțin sigure. Hackerii ar putea să folosească proceduri computaționale mai avansate, cunoscute sub numele de ”atacuri cuantice avansate”, pentru a sparge tehnicile de criptare curente.

Ținând cont de potențiala slăbiciune a criptării care poate face sistemele vulnerabile în viitor, Google își face, gospodărește, vara sanie.

”Motivul pentru care facem acest experiment este pentru că posibilitatea ca un computer cuantic mare să fie construit nu este zero. Nu trebuie să intrăm în panică, dar s-ar putea întâmpla” spune inginerul de securitate Adam Langley.

Google a dezvăluit că a început lansarea unei noi forme de criptare pe browserul Chrome, făcută să reziste nu doar la metodele existente de spargere a criptografiei ci și la atacuri care ar putea să profite de tehnologia cuantică, care accelerează tehnicile de spargere a  codului de miliarde și miliarde de ori.

”Anunțăm un experiment în Chrome în care o parte mică din conexiunile dintre Chrome și serverele Google vor folosi un algoritm de schimb de parole post-cuantic, pe lângă algoritmul de schimb de parole eliptic folosit în mod normal.

Mai multe informații aici 

 Un partid politic din Rusia acceptă donațiile bitcoin

Rapoarte din Rusia indică că un partid politic minor urmează să accepte donații bitcoin.

Partidul Dezvoltării, un partid de dreapta format în 2009 sub numele de Cauza Dreaptă, caută să accepte donații în monedă digitală. Decizia este importantă ținând cont mai ales de atitudinea complicată și controversată a guvernului rus față de monedele digitale ca bitcoinul.

Nu există foarte multe informații despre această decizie. Conform Interfax, Boris Titov, conducătorul partiduui, motivează decizia spunând că are nevoie de fonduri pentru partid din alte direcții, inclusiv crowdfunding. Mai mult, acesta a spus că partidul va accepta donații bitcoin doar de la persoane cu identitatea verificată.

Se pare că partidul vede aceste donații și ca pe o metodă de a promova accepția monedelor digitale în Rusia. Conform serviciului de știri de stat TASS, partidul promite legislație care ar ușura calea tehnologiei către adopția și dezvoltarea în țară/

”Rusia poate să profite de situația economică dificilă din ziua de astăzi pentru ca să devină o o țară foarte profitabilă deschisă blockchainului”

Decizia vine la două luni înainte ca Rusia să organizeze alegeri parlamentare, în care Partidul Creșterii caută să câștige un loc în legislatura națională.

Partidul nu are cum locuri în Dumă și are doar doi reprezentanți situați în legislatura regională din Rusia. Dacă partidul poate să avanseze sau nu cu ambițiile legislative pentru moneda digitală depinde de succesul la urne de la finele anului.

Mai multe informații aici 

Autoritățile americane avertizează în legătură cu moneda virtuală, care permite atacurile cibernetice asupra băncilor

Agenția federală care supraveghează băncile naționale din SUA a numit monedele virtuale ca aducând riscuri operaționale datorită rolului perceput în facilitarea infracțiunilor cibernetice.

Parte a studiului semestrial despre riscuri a Biroului de Control al Monedei avertizează că monedele virtuale continuă să fie folosite ca plată atunci când vine vorba de infractorii cibernetici care șantajează băncile și afacerile. Comentariile au fost făcute într-o perioadă în care se discută mult, în general, despre riscurile strategice pe piețele americane, în special pentru băncile mici și mijlocii.

Cât despre monedele virtuale, agenția a numit tehnologia emergentă ca un factor al atacurilor DDoS și furtul de informații de la instituțiile financiare.

Totuși, OCC spune de asemenea că monedele virtuale joacă un rol în finanțarea eforturilor, oferind ”anonimitate pentru infractorii cibernetici, inclusiv teroriști și alte grupuri care caută să transfere și să spele bani la nivel global. Aceste metode vin nu numai cu provocări substanțiale pentru legile și reglementările AML și de confidențialitate bancară, dar ajută infractorii să strângă fonduri și să plătească atacuri cibernetice și fizice.”

Deși nu este numit în mod direct, termenul-umbrelă de monedă virtuală a fost folosit în trecut de autoritățile americane pentru a descrie bitcoinul și alte monede bazate pe blockchain. De exemplu, în martie, OCC lăuda monedele virtuale și tehnologia blockchain ca având potențial revoluționar.

Noi cercetări sugerează că activitățile infracționale din economia bitcoin ar fi mai puține ca niciodată.

Mai multe informații aici