Mineri bitcoin, prinși la furat de energie electrică
Mai mulți mineri bitcoin au fost prinși furând electricitate, conform unor declarații publice făcute de poliția din Ma-anshan, un oraș de minare din china. Au fost date foarte puține detalii, însă poliția a spus că au fost confiscate 74 de unități de minare, ceea ce a coincis cu o scădere ușoară a dificultății de minare de circa 1,63% pe 8 iunie.
După o lună de lucru, pe 1 iunie, poliția, împreună cu compania de electricitate, a făcut o razie la 3 locații în care minerii furau electricitate.
Acesta este al doilea caz cunoscut de mineri bitcoin în China care fură electricitate. Anul trecut au fost confiscate 200 de instalații de minare în urma investigațiilor, după ce s-a făcut o sesizare din partea cetățenilor. Investigația a găsit o fermă de minare mică, ascunsă într-o casă care arăta normal, și care nu plătea pentru electricitatea folosită de mineri. Este vorba despre un furt semnificativ, iar furtul de energie electrică în sine este o infracțiune pedepsită cu închisoarea în China, pedepsele ajungând de la câțiva ani la închisoare pe viață în cazuri excepționale.
China domină minarea de bitcoin. Este vorba despre o activitate riscantă pentru că dezastrele naturale ca inundațiile, incendiile și cutremurele pot să distrugă echipamente de milioane de dolari.
Chiar și atunci când lucrurile merg bine, minarea este o cursă constantă pentru a fi cu un pas înaintea dificultății de minare, care a crescut de mai mult de trei ori din noiembrie 2015, reducând recompensele bitcoin obținute de echipamentele folosite la vremea respectivă cu 75%. Restul de 25% va fi din nou înjumătățit în câteva zile, ceea ce înseamnă că echipamentele folosite acum câteva luni vor fi practic inutile.
Această presiunea a creat o cursă constantă pentru cei care vor să rămână în joc. Cel mai recent exemplu, AsicBoost, care crește eficiența de minare cu 20, a lansat de curând un echipament nou de minare. Așadar, dificultatea va crește pe măsură ce noi mineri încearcă să prindă din urmă competiția și care vor ieși probabil din cursă.
Brutalitatea afacerilor de minare este ilustrată de faputl că aproape toate poolurile de minare și fermele sunt relativ noi. Ghash, chare controla acum doi ani mai mult de 50% din hashrate-ul bitcoin are acum o cotă insignificantă. BTC Guild, care controla tot mai mult de 50% din hashrate la un moment dat s-a închis între timp.
Ripple introduce funcționalitatea multi-sig pentur bănci
Ripple Consensus Protocol a introdus o opțiune multi-sig pentru a preveni transferurile internaționale neautorizate între bănci și hackeri.
Ripple, platforma de servicii fintech, a venit cu noutăți în protejaarea băncilor de incidentele de hacking. Soluția vine după ce mai multe bănci s-au confruntat cu un număr sporit de incidente de securitate, în toată lumea.
Soluția celor de la Ripple pentru a securiza tranzacțiile implică introducerea unei funcționalități multi-sig în Ripple Consensus. Hackerii furau bani obținând acces neautorizat în calculatoarele băncilor și folosind aceste sisteme compromise pentru a transfera bani de la bănci către conturi offshore. Fondurile erau transmise prin rețeaua SWIFT .
Implementând Ripple Consensus Ledger cu funcționalitatea multi-sig, băncile vor avea mai mult control asupra transferurilor de fonduri transfrontaliere. Va deveni obligatoriu pentru cei care inițiază transferuri transfrontaliere să aibă autorizare de la mai multe părți înainte ca tranzacția să se poată executa. Astfel, funcționalitatea multi-sig va da de lucru hackerilor, care ar trebui să spargă mai multe sisteme pentru a autoriza transferul de fonduri de la bancă către conturile lor.
Printre băncile care au pierdut fonduri din cauza vulnerabilității SWIFT se numără Banca Centrală din Bangladesh, bănci din Vietnam, Ecuador și Ucraina.
Mai multe informații aici
Nouă definiție legislativă a UE pentru monedele viruale
Săptămâna aceasta Comisia Europeană a adoptat o propunere legislativă menită să aducă schimburile de monedă digitală și furnizorii de custodie de portofele sub supravegherea directivei anti-spălare de bani a UE.
Acest pas era de așteptat, și a fost clar că CE vroia să exindă reglementările AML: CU toate acestea, importanța legii propus emerge mai departe de reglementările AML.
Poate că cea mai importantă consecință ar putea să fie declanțată de introducerea unei definiții legale pentru moneda digitală, prima de acest fel din legea europeană. Monedele digitale sunt ”reprezentare digitală a valorii care nu este emisă de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nici neapărat atașată de moneda fiat, ic este acceptată de persoane fizice sau juridice ca metodă de plată, poate fi transferată și tranzacționată electronic”
Această definiție este largă și neutră tehnologic. Teoretic nu este limitată criptomonedelor, cum ar fi bitcoinul.
Mai mult, are două părți importante – un concept larg al ”reprezentării digitale a valorilor” care nu este emisă de o autoritate publică și cerința că este acceptată ca metodă de plată (fără a specifica o scară suficientă).
Se pare că deși definiția este una largă, ar putea să apară îndoieli în legătură cu felul în care poate fi tratat etherul, moneda nativă de pe blockchainul ethereum. De exemplu, etherii sunt tranzacționați la schimburi, dar servesc rareori ca metodă de plată. Din 1 ianuaire 2017, definiția va trebui să fie inclusă în legile AML din toate statele membre. În multe din aceste țări, va fi prima dată când moneda digitală este acoperită legislativ.
Deși definiția va avea aplicabilitate directă în reglementările AML, este probabil că va afecta și alte legi.
Înseamnă că introducerea definiției de monede virtuale poate să fie o ancoră pentru sistemul legal al țărilor europene. Curțile judecătorești și autoritățile publice nu vor mai trebui să își creeze propriile definiții (uneori croite cu un anumit scop) ci vor trebui să ia în considerare definiția legală prezentată în legile AML.
Totuși, ar putea să se dovedească un instrument pentru autoritățile financiare naționale sau autoritățile de taxare, care până acum nu aveau un punct de sprijin în legislație. Acum, vor putea să folosească o definiție clar stabilită.
Dacă este sau nu una care va trece testul timpului sau va ajuta tehnologia să crească în zonă, rămâne de văzut.
Mai multe informații aici
Fundația Internet Watch vrea să oprească utilizarea ilicită de bitcoin
Fundația Internet Watch a anunțat un parteneriat cu startupul blockchian Elliptic care are ca scop lupta împotriva abuzului de minori din mediul online.
Odată cu anunțul, asociația caritabilă britanică a pus la dispoziția startupului o bază de date care conține adrese bitcion asociate cu abuzul de minori. Elliptic va căuta să folosească informațiile pentru a ”alerta instituțiile financiare și autoritățile” în legătură cu orice plăți făcute în sprijinul activității ilicite.
Directorul fundației Susie Hardreaves a spus că acțiunea vine ca urmare a utilzării din ce în ce mai mari a monedei digitale de către infractori care încearcă să disemineze materiale cu abuzuri de minori în mediul online.
Consultantul și fostul director al unității regionale de crimă organizată Mark Birch a vorbit în termeni pozitivi despre inițiativă, care ar avantaja atât moneda digitală cât și comunitatea din jurul tehnologiei.
”Parteneriatul dintre Elliptic și IWF reprezintă un important pas înainte în evoluția bitcoin. Elliptic a demonstrat băncilor, autorităților și publicului că fac pași însemnați entru a elimina utilizarea ilicită a monedei bitcoin. ” a spus Birch
Mai multe informații aici